Baza generalizată a practicii fiscale a fost completată cu informații privind regimul fiscal pentru persoana fizică care efectuează donația mijloacelor bănești.

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, în partea în care suma totală depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donaţia. Aceste prevederi nu se extind însă asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie. 

Astfel, persoana fizică care face donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat în mărimea sumei mijloacelor bănești donate în partea în care aceasta depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donaţia. 

Nu se constată însă venit în scopuri fiscale pentru persoanele fizice care au efectuat donație în folosul persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.  

Prevederile respectibe sunt în vigoare din 1 ianuarie 2020.