Volumul donațiilor filantropice și de sponsorizare nu vor fi considerate venit al donatorului. Legislativul a aprobat astăzi, în lectura a doua, mai multe modificări la legislația fiscală.

Deputații au exceptat din art. 21, alin. (4) din Codul Fiscal, donațiile filantropice și cele de sponsorizare. În redacția actuală, prevederea supusă modificării stabilește că persoana care face o donaţie sub formă de mijloace băneşti se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, cu excepţia sumei donate de persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător pe parcursul unei perioade fiscale în partea în care această sumă totală nu depăşeşte venitul impozabil obținut în perioada fiscală de raportare. Prevederile respective nu se extind asupra persoanelor care fac donații persoanelor care au calitatea de rudă sau afin de gradul I.

Potrivit modificărilor, a fost introdus textul ”cu excepția donațiilor filantropice și de sponsorizare menționate la art. 36, alin. (2)”, după cuvintele ”mijloace bănești” din alineatul citat.

Art. 36, alin. (2) din Codul Fiscal prevede că pot fi deduse, nu mai mult de 5% din venitul impozabil, numai donaţiile făcute de agenții economici în scopuri filantropice sau de sponsorizare în favoarea autorităţilor publice şi instituţiilor publice specificate la art.51 (cele scutite de impozite), a organizaţiilor necomerciale specificate la art.52 alin.(1) (asociațiile obștești, fundațiile, organizațiile filantropice, organizațiile religioase, partidele politice şi organizaţiile social-politice, publicaţiile periodice şi agenţiile de presă), precum şi în favoarea caselor de copii de tip familial.

Modificările la Codul Fiscal, aprobate astăzi, mai prevăd că nu vor mai beneficia de o reducere cu 50% a amenzilor aplicate persoanele care vor comite repetat, în decursul a șase luni consecutive, încălcări a regulilor de utilizare a mașinilor de casă și de control și a reglementărilor din domeniul transporturilor auto de călători (neeliberarea biletelor de călătorie).

Proiectul supus aprobării prevede și modificări privind instituirea permisiunii de utilizare de către agenții economici a avizului de transportare a mărfurilor.

De asemenea, autorii propun, prin modificări la Codul Vamal, facilitarea procesului de obținere a statutului de exportator aprobat, despre care puteți citi aici.