Decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu, a venit cu o reacție după ce pe site-ul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a fost plasat un comunicat prin care s-a anunțat nu va mai avea loc Congresul extraordinar, iar pe lângă această informație s-a dezvăluit și cum au votat membrii Consiliului UAM pentru revocarea hotărârii de convocare a Congresului. Dorin Popescu susține că acțiunea de publicare a voturilor poate fi catalogată drept o intimidare a consilierilor UAM.

”Din comunicatul președintelui UA, constat că în Consiliul UA, doar două persoane sunt d'Artagnan, restul sunt ..... caiafă, ipocriți, într-un cuvânt – ”нехорошие люди”.  Or, altfel nu pot să înțeleg poziția președintelui UA și anume: ce urmărește să obțină prin faptul că a publicat și de fapt a ”turnat” voturile consilierilor UA? Înțeleg și percep această acțiune drept intimidare a membrilor CoUA. Nu mă îndreptățesc, am votat consecvent, chibzuit ca și alți colegi, reieșind din circumstanțele create și nu din motivul că noi, majoritatea membrilor CoUA, suntem împotriva avocaților și a drepturilor lor. Însă, se ascund detalii, pentru a pune în lumină proastă majoritatea membrilor CoUA care nu votează așa cum vrea cineva și a semăna dezbinare în rândul avocaților”, a precizat Dorin Popescu într-o adresare către avocați.

Această situație a fost creată după ce în luna februarie Consiliului UAM a decis convocarea Congresului extraordinar al avocaților, la care urma să se discute un singur subiect și anume: Cu privire la garantarea securității și independenței avocaților în exercitarea profesiei de avocat. Decanul Baroului Chișinău a precizat că atunci s-a pus în discuție ca să fie luată o poziție în privința urmăririi penale a avocaților în baza art. 352Cod penal.

Președintele UAM a informat consilierii că pe rolul Curții Supreme de Justiție (CSJ) se află un recurs în interesul legii, înaintat de Procurorul General, în privința acestei probleme. După mai multe discuții s-a decis că să nu se aștepte soluția CSJ, ci să fie convocat Congresul extraordinar.

Decanul Baroului Chișinău susține că a propus ca delegații aleși de Barouri, care au participat la ultima Adunare generală, să fie și delegați la Congresul extraordinar. Propunerea a fost respinsă și s-a decis să fie invitați toți avocații și avocații stagiari. Ulterior, Dorin Popescu a propus ca întrunirea avocaților să fie numită conferință sau adunare generală, întrucât se încălca procedura de convocare, însă s-a insistat să fie Congres.

La revocarea hotărârii de convocare a Congresului extraordinar s-a ajuns după ce Plenul Colegiului penal al CSJ a decis că avocații nu sunt subiecți ai componenței de infracțiune prevăzută la art. 3521Cod penal și, prin urmare, s-a epuizat evenimentul justificativ. 

Astfel, la ultima ședință a Consiliului s-a pus în discuție dacă mai este nevoie de a convoca Congresul în condițiile în care subiectul s-a epuizat. La fel, s-au pus în discuție și alte temeiuri de convocare a Congresului, însă avocații care au participat la ședința Consiliului au ajuns la concluzia că este prematur ca să fie convocat Congresul pe. La fel, s-a discutat și faptul că organizarea Congresului trebuie să fie bine pregătită. 

În context, Dorin Popescu susține că nu înțelege poziția conducerii UAM de a publica datele în privința votului exprimat la ultima ședință a Consiliului UAM.

”Nu înțeleg poziția președintelui UA și a secretariatului UA, care din dorința de a prezenta unele lucruri nu chiar așa cum sunt, au insistat să încalce prevederile art. 34 alin. (3) din Legea cu privire la avocatură, art. 39 alin. (5); art. 58 alin. (1), (3), (4), (8), (9) din Statutul profesiei de avocat cu privire la secretul profesional. Se pare că scopul scuză mijloacele”, susține Dorin Popescu.

În adresarea către avocați, Decanul Baroului Chișinău a semnalat și o altă problemă. Mai exact, faptul că o perioadă îndelungată toate persoanele care au intrat în sediul UAM au fost interceptate audio și video fără a fi informate despre acest lucru. Astfel, s-a decis sesizarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. 

Amintim că, UAM a plasat un comunicat pe pagina web prin care a anunțat că a fost revocată hotărârea de convocare a Congresului extraordinar, pentru data de 22 martie. În comunicat este menționat și cum au votat consilierii UAM pentru revocarea hotărârii.