Ministerul Finanțelor a blocat suma de 70 de milioane de lei din bugetul alocat pentru 2020 pentru sectorul justiției, după ce țara noastră a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în dosarul ”Gemenii”. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la ședința Guvernului de ieri.

”Acest lucru se face în strictă conformitate cu art. 69 din Legea finanțelor publice, care permite Ministerului Finanțelor să facă acest exercițiu de blocare pe un termen de până la 60 de zile. În acest termen de 60 de zile o să venim în fața Guvernului și, ulterior, în fața Parlamentului cu proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020, iar cheltuielile aferente sectorului justiției să fie reduse cu 70 de milioane de lei”, a declarat Serghei Pușcuța.

Amintim că, în data de 18 februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă a acționarilor de la Gemenii (Ojog şi alţii c. Moldovei). Prin urmare, Curtea a decis că statul urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

După aceasta soluție pronunțată de CtEDO, prim-ministrul Ion Chicu a precizat că suma de peste 2 milioane de euro, echivalentul a 70 de milioane de lei, trebuie să fie identificată din bugetul alocat pentru anul 2020 pentru sectorul justiției. Acest lucru a nemulțumit magistrații. Imediat după declarațiile șefului Executivului, Asociația Judecătorilor din Moldova a emis un comunicat în care au precizat că intenția declarată de Guvern, de a reduce bugetul sistemului judiciar prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, a căror beneficiari sunt toți cetățenii. Asemenea declarații au emis și magistrații din mai multe instanțe - judecătorii de la Judecătoria Ungheni, cei de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, dar și magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.