Codul muncii ar putea fi completat cu noi prevederi privind desfășurarea activității în timpul pandemiei sau a situațiilor excepționale. Autoritățile au anunțat, recent, inițierea elaborării unui proiect de lege în acest sens.

Mai exact, autoritățile vor să reglementeze procedura de acordare a:

  • zilelor libere în situații excepționale;
  • zilelor libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, pe toată durata suspendării, în mod forțat, a procesului educațional în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme ce au ca efect suspendarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ.

Autorii inițiativei spun că noile reguli vor fi elaborate pentru a asigura gestionarea într-un mod mai flexibil de către angajatori a resurselor umane în perioada reducerii activităților economice care se datorează unor situații excepționale.

În același timp, o altă inițiativă legislativă anunțată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale vizează mecanismul de acordare a ajutorului salariaților cu regim de activitate redusă. În acest sens urmează să fie elaborată o hotărâre de Guvern.