Cum stă copilul tău în mașină? Îl ții în brațe și te gândești... poate nu va păți nimic?

Dacă așa este, probabil, tot stai cu inima cât un purice pentru că înțelegi că cel mic este cel mai supus pericolului în caz de un eveniment nefericit, fie și unul minuscul. Datele statistice oficiale arată că scaunul auto reduce riscul de traumatisme cu circa 80 la sută. 

Dacă te gândești că poți să-l prinzi cu centura și tot îl protejezi, greșești. Scaunul din mașină și centura nu sunt adaptate pentru vârsta piciului, iar frânarea bruscă ar putea să îi lezeze destul de serios capul sau spatele. Anume din acest motiv și există un cadru legal cu indicații clare pentru transportarea copiilor în mașină.

Legea obligă șoferii care transportă copii să instaleze scaune auto 

Legea te obligă clar să îți instalezi scaun autopentru copii. Regulamentul circulației rutiere stipulează că picii de până la 12 ani pot fi transportați doar în mașini ce sunt dotate cu ”sistem de reținere” ori ”mijloace de adaptare”:

  • Scaun auto;

  • Pernă specială;

  • Înălțător auto.

Regulamentul nu impune doar instalarea unui scaun auto pentru bebe, ci și cheamă părinții să respecte anumite cerințe. Mai exact:

  • Scaunul auto pentru copii trebuie să corespundă standardelor de siguranță;

  • Scaunul auto trebuie să corespundă masei și taliei copilului;

  • Poziția copilului pe scaun trebuie să permită aplicarea corectă a centurii de siguranță.

Important este și faptul că pentru siguranța copilului tău ar trebui să instalezi scaunul auto doar pe bancheta din spate. Locul cel mai sigur se consideră a fi cel din mijloc, dar nu există norme care ar stabili expres acest lucru. 

Cresc amenzile pentru cei care nu respectă legea

În ultimul timp, s-au operat modificări la Codul Contravențional al Republicii Moldova, iar aceste schimbări s-au referit inclusiv la cei care nu au grijă să-și transporte copiii în siguranță. Astfel, agenții de patrulare sunt în drept să îi amendeze cu până la 1.200 de lei pe șoferii prinși în trafic fără scaune auto pentru copii. Pe lângă aceasta, conducătorul auto care a pus în pericol viața minorului se va alege și cu două puncte de penalizare.

Găsește acum scaunul auto potrivit

Dacă până acum, dintr-un motiv ori altul, nu ai luat un scaun auto, e tocmai timpul să dai o fugă la un magazin pentru copii. Există o soluție și mai ușoară. Stând pe pat, cu laptopul în mână, poți alege din multitudinea de produse pentru copiipe care le oferă magazinul online cu produse pentru copiii Mamico.md

Poți opta pentru un scaun auto cu isofix ori unul cu fixare simplă, prin centurile de siguranță, sau unul cu poziție de somn ori doar cu poziție șezut. Ai o gamă largă de produse, la prețuri accesibile. Important este ca scaunul autope care îl alegi să corespundă vârstei copilului și să nu te facă să tremuri pentru siguranța piciului tău... ori în fața polițiștilor cu baston.