În luna februarie 2022, autoritățile planifică să aibă elaborat și promovat cadrul normativ necesar pentru evaluarea externă a judecătorilor. Regulile urmează să fie stabilite în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Prevederea se regăsește în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, propus pentru consultări publice.

Tot anul viitorul urmează să fie promovat proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție. Mai exact, autoritățile vor să micșoreze numărul judecătorilor, dar și să revizui competențele instanței astfel încât să fie transformată într-o instanță de casație care ar asigura uniformizarea practicii judiciare. Termenul limită stabilit este luna iunie 2022.

Eficientizarea mecanismelor privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și a activității Inspecției judiciare urmează să fie asigurată până în luna martie anul viitor. În același timp, modificarea cadrului normativ în vederea consolidării colegiilor de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor va fi gata peste un an de zile, în septembrie 2022.

În schimb, până la sfârșitul anului 2021, Guvernul planifică să promoveze noul document de politici: Strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, dar și a proiectului de modificare a Constituției privind sistemul judecătoresc.