Fosta președintă a Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, a fost admisă în profesia de avocat cu eliberarea licenței de exercitare a acestei activități. Decizia a fost luată în data de 29 ianuarie de către Comisia de licențiere a profesiei de avocat, care anterior a respins solicitarea acesteia pe motiv că ”deține funcție retribuită, incompatibilă cu profesia de avocat”.

Potrivit deciziei, Cărare a fost admisă în profesie fiind scutită de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare. În temeiul legii, acest lucru este posibil în cazul persoanelor care deţin titlul de doctor și a celor care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Amintim că, în luna septembrie, Comisia de licențiere a profesiei de avocat a respins cererea președintei Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, prin care aceasta a cerut să fie admisă în profesia de avocat. Comisia a respins atunci cererea motivându-și decizia prin faptul că solicitanta ar ”deține funcție retribuită, incompatibilă cu profesia de avocat”.

Ulterior, aceasta a depus o cerere prealabilă împotriva deciziei prin care a fost respins demersul său de acordare a licenței, însă și aceasta a fost respinsă.

La sfârșitul anului 2018, Viorica Cărare a plecat din funcția de șef al Consiliului Concurenței, după ce a condus instituția timp de aproape 12 ani.