Profesorul universitar, Liuba Șova și doctorul în drept, Nicolae Roșca sunt candidații desemnați de Guvern pentru fotoliul de judecător al Curții Constituționale. Câștigătorii concursului au fost anunțați astăzi în ședința Guvernului.

Potrivit Guvernului, Parlamentul urmează să numească astăzi toți judecătorii Curții, inclusiv cei desemnați de Parlament și CSM.

Anterior, Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului a ales patru candidați, care au acumulat cele mai multe puncte în urma probei interviului pentru a fi propuși Executivului.

Comisia i-a selectat atunci pe Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca. Potrivit punctajelor publicate, aceștia au obținut, în medie, câte 77.4, 76.8, 73.2 și, respectiv, 69 de puncte.

Liuba Șova și-a început activitatea în domeniul juridic în anul 1994, la catedra de Drept Constituțional și Administrativ la Universitatea de Stat. Totodată, aceasta a fost consilier al președintelui Curții Constituționale, în perioada 2005-2007. Liuba Șova a obținut licența de avocat în anul 1998.

Nicolae Roșca este doctor în drept și activează la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta a fost, anterior, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului de experți al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de licențiere a activității notariale, și al celei de licențiere a avocaților.

Potrivit legislației în vigoare, Curtea Constituțională are șase magistrați, desemnați de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.

Parlamentul i-a desemnat anterior pentru aceste funcții pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, iar CSM pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan. Totodată, astăzi s-a anunțat că Legislativul are alți doi candidați pentru aceste funcții.