Ministerul Justiției vrea să coopereze cu executorii judecătorești pentru a elimina din sistem practicile de abuz. Mesajul a fost transmis împreună cu urările de bine cu prilejul Zilei profesionale a executorilor judecătorești, marcată anual în data de 21 septembrie.

Ministrul apreciază că executori judecătorești au un rol important la înfăptuirea justiției, contribuind în mod direct la formarea percepției justițiabililor. În context, oficialul spune că este important să fortificăm independența sistemului judecătoresc, iar înfăptuirea justiţiei şi aplicarea corectă a hotărârilor judecătoreşti sunt deziderate care îi frământă pe cetățenii țării noastre. Edificarea unei justiții echitabile pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, ce asigură supremația legii, este una din prerogativele Ministerului Justiției, se arată în mesaj.

Totodată, ministrul vine și cu propuneri de soluții pentru a îmbunătăți situația actuală. Printre acestea: desfășurarea activității strict conform procedurilor legale și îmbunătățirea procedurilor existente, care să devină mai prietenoase.

Potrivit Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, în Republica Moldova sunt, în prezent, 196 executori judecătorești activi.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a fost fondată în septembrie 2010.