Experimentul din România se mută la Chișinău - proiect de lege cu scandal care urmărește reducerea numărului de judecători cu ajutorul unei comisii ad-hoc formate din președintele statului, parlamentari, membri ai Guvernului, CSM, societatea civilă și experți străini. Judecătorii, prin vocea șefului CSJ, Ion Druță, s-au opus vehement proiectului, cerând în zadar sprijinul CSM. În schimb, CSM i-a ridicat imunitatea lui Druță, pentru a fi cercetat pentru ”îmbogățire ilicită”, scrie  Lumea Justiției.

Toți ochii pe Republica Moldova căci tinde să devină noul stat supus experimentului la care România a fost ani la rândul ”gazda”: cătușe, abuzuri, răzvrătire, culminată cu rezistența în stradă a magistraților și implicarea fără perdea a puterilor străine în treburile interne, sub pretexte precum ”europenizare”, ”uniformizare” și ”stârpirea corupției”. Vrăjeala în România pare să nu mai țină ca în trecut, deși continuă să existe grupări care pun în aplicare directivele trasate de alte state. Consecința: experimentul România s-a mutat la Chișinău! Nu o spunem noi, o demonstrează ultimele evenimente petrecute în Republica Moldova care ne arată strădania noii puteri instalate de a controla Justiția.

Conform informațiilor în posesia cărora Lumea Justiției a intrat, la Chișinău se duce o luptă cu toate armele pentru acapararea magistraturii. Iar totul trebuie să se întâmple până la 1 ianuarie 2020. Se folosesc puterile Statului, instituții de tradiție, dar și asociații nou înființate, care au iz #rezistent și în spatele cărora aflăm că s-ar afla chiar magistrați români ale căror nume nu sunt deloc străine publicului larg. Concret, Parlamentul Republicii Moldova a inițiat recent un proiect de lege pentru ”reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor procuraturii”, proiect care urmărește, printre altele, ”restabilirea încrederii în justiție” și reorganizarea CSJ prin reducerea numărului de judecători, astfel încât de la 1 ianuarie 2020 în instanța supremă de la Chișinău să figureze un număr total de 17 judecători.

Comisia ad-hoc ce evaluează judecătorii supremi are 6 experți străini

În proiect se precizează că pentru stabilirea criteriilor obiective ale judecătorilor care vor activa la Curtea Supremă de Justiție va fi înființată o comisie de evaluare ad-hoc care va analiza ”integritatea și stilul de viață, activitatea profesională în ultimii 10 ani și calitățile personale relevante funcției de judecător”. În cazul în care unul dintre judecătorii supremi de la Chișinău va refuza evaluarea, conform proiectului de lege, va avea ”dreptul la demisie”.

Conform aceluiași proiect de lege, din Comisia de evaluare definită ca fiind ”un organ ad-hoc și independent” vor face parte:

  • 2 membri ai Parlamentului;
  • Președintele Republicii Moldova;
  • 2 membri ai Guvernului;
  • 2 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii;
  • 2 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor;
  • 4 membri ai Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății civile din Parteneriatul Estic;
  • ministrul Justiției;
  • 6 experți străini, ce se bucură de o reputație ireproșabilă și au cel puțin 10 ani experiență în domeniul dreptului, preferabil în domeniul judiciar și al procuraturii.

Practic, aceasta Comisiei de evaluare, cu cei 20 de membri moldoveni sau străini care o alcătuiesc, vor decide cine sunt cei 17 judecători care merită să rămână în Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău. Iar la cum se derulează evenimentele în Republica Moldova, se pare că deja se filtrează judecătorii supremi. Și se începe de la vârf!

Cel mai vehement critic al proiectului, luat de ”DNA-ul” lor: Judecătorul Ion Druță cercetat pentru ”îmbogățire ilicită”

Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova a încuviințat ridicarea imunității președintelui Curții Supreme de Justiție Ion Druță, după ce Parchetul Anticorupție solicitase acest lucru pentru a-l cerceta pe magistrat pentru, atenție, îmbogățire ilicită.

”Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Anterior acestui moment, în iunie 2019, CSM îl suspendase pe judecătorul Ion Druță din funcția de președinte al CSJ, însă hotărârea a fost anulată de Curtea de Apel de la Chișinău.

Întâmplător, constatam că acest caz de ”corupție” din sânul Curții Supreme de Justiție care îl vizează pe judecătorul Ion Druță, unul dintre cei mai respectați și apreciați judecători din Republica Moldova, fost președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova a fost scos la iveală după ce acesta, alături de alți onorabili judecători au cerut CSM să ia poziție față de proiectul de lege al Parlamentului care vizează ca evaluarea lor să fie făcută de celelalte puteri ale statului, dar și de 6 experți străini. 

Pentru că CSM a refuzat să dea curs solicitărilor, judecătorii, prin Asociația Judecătorilor, au decis să conteste în instanță decizia CSM de a nu întruni Adunarea generală, recent judecătorii de la Curtea de Apel din Chișinău dispunând ca CSM să se întrunească astfel cum au solicitat judecătorii. Ce sa vedeți! În ziua în care a anunțat că nu va lua în dezbatere solicitările Asociației, CSM a decis și încuviințarea urmăririi penale solicitate de procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, fata de judecătorul Ion Druță!

Pe de alta parte, conform informațiilor pe care le avem, în ședința din 24 septembrie, CSM a făcut câteva observații pe proiectul de lege al Parlamentului, însă acestea vizau fie faptul ca este prea mic numărul judecătorilor ce ar urma să rămână în Curtea Supremă, fie că nu trebuie să le modifice pensiile, fie că este prea mare numărul reprezentanților societății civile. Nimic despre experții străini! 

CSM îndeamnă judecătorii să se înscrie într-o asociație nou înființată

Și asta nu este tot. Pentru întregirea dezastrului și a haosului care se întâmplă peste Prut, în același timp în care CSM pune la zid opozanții proiectului de lege prin care se urmărește reducerea numărului de judecători de la instanța supremă și evaluarea lor de către străini – adică pe unii judecători CSJ și tradiționala Asociație a Judecătorilor din Republica Moldova – același Consiliu Superior al Magistraturii recomandă judecătorilor să se înscrie într-o alta asociație, atenție, intrată în funcțiune la data de 1 septembrie 2019! Este vorba despre Asociația Obștească ”Vocea Justiției”, care are misiunea să ”racoleze” nu doar judecători, ci și ”profesioniști implicați în sectorul justiției”.

Asociația Europeană a Judecătorilor: ”Evaluările făcute de Ministerul Justiției ori organisme externe trebuie evitate”

Extrem de binevenită în toată aceasta situație este poziția Asociației Europene a Judecătorilor, care reacționează dur și solicită autorităților din Republica Moldova să acționeze în spiritul respectării și asigurării independenței judecătorilor. Concret, Asociația Europeană a Judecătorilor, prin președintele Jose Igreja Matos a cerut Parlamentului Republicii Moldova să revizuiască proiectul de lege, astfel încât să se militeze pentru Statul de drept și a independenței judiciare. În acest sens, președintele Asociației Europene a Judecătorilor a subliniat că evaluările ar trebuie efectuate de către judecători, fiind necesar să se evite ca evaluările să fie efectuate de către Ministerul Justiției sau ”de alte organisme externe”. 

Jose Igreja Matos amintește astfel de recomandările de la Kiev privind independența judiciară din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală din OSCE care au subliniat că ”în timp ce un Consiliu Judiciar poate juca un rol în specificarea criteriilor și procedurii, evaluările profesionale trebuie efectuate la nivel local. Evaluările sunt efectuate în special de alți judecători”.

Din acest motiv, apreciază Asociația Europeană a Judecătorilor, proiectul de lege prin care se dorește reformarea sistemului judiciar ”încalcă în mod clar principiile internaționale pentru evaluarea judecătorilor”.

Articol preluat de pe portalul Lumea Justiției.