Deputații au aprobat în lectură finală anularea facilităților fiscale și vamale pentru agenții economici care activează în regim duty-free, a căror magazine sunt amplasate în zona de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Pe ultima sută de metri deputații au votat și două amendamente, care nu se regăseau în proiectul inițial.

Amendamentul 1. Amendamentul prevede completarea art. 124 din Codul fiscal cu un nou alineat care prevede că în cazul produselor de la subpoziția tarifară 240311000, cota accizului se stabilește în mărimea procentului de tutun din compoziția produsului stabilită de producător, dar nu mai puțin de 20% din cota accizului stabilită pentru anul de gestiune la poziția tarifară 2403. Autorii susțin că prin acest amendament se urmărește ca contrabanda cu astfel de produse să nu fie profitabilă pentru cei care recurg la metode ilegale și să existe creșteri la buget.

Amendamentul 2. Deputații au propus sistarea activității magazinelor duty-free terestre, amplasate la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, odată cu expirarea licenței de activitate a acestora (2022-2024). Amendamentul mai prevede interzicerea eliberării altor tipuri de licență pentru realizarea activității de întreprinzător în regim duty-free, decât cele pentru activitatea magazinelor duty-free în aeroport, port, bordul aeronavelor și navelor.

Per general, proiectul votat de deputați prevede anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele, barurile și restaurantele ce activează în regim duty-free amplasate la intrarea în țară la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, precum și cele aflate pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. 

Totodată, va fi anulată scutirea de TVA fără drept de deducere și acciză la importul produselor petroliere și comercializarea ulterioară a acestora în zona de control vamal, destinate aprovizionării la ieșirea din țară, în limitele capacității rezervorului mijlocului de transport.

Agenții economici care dețin licență pentru magazinele duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și a magazinului duty-free pentru deservirea corpului diplomatic al cărui termen de valabilitate nu expiră până la data de 1 ianuarie 2020 vor continua să beneficieze, pentru mărfurile nesupuse accizelor, de facilitățile fiscale și vamale acordate pentru magazinele duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova până la expirarea licenței de activitate, fără drept de prelungire.

Parlamentarii speră prin acest proiect vor fi diminuate pierderile bugetare din impozitele și taxele care nu sunt încasate, din cauza scutirilor acordate pentru mărfurile comercializate în zonele de control vamal la intrarea în Republica Moldova.

Proiectul a fost susținut și de către Executiv, însă experții CNA au avut mai multe obiecții.

Amintim că, o încercare de a ”interzice” magazinele duty-free a avut loc și în anul 2017, când s-a propus în proiectul politicii bugetar-fiscale anularea facilităților fiscale pentru aceste magazine, începând cu 1 iulie 2018. Ulterior, propunerea nu s-a mai regăsit în document.