Președinții și vicepreședinții a patru instanțe de judecată vor rămâne fără premii unice cu prilejul sărbătorilor naționale ”Ziua Independenței” și ”Limba Noastră”. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitările depuse în acest sens de secretariatele Curții de Apel Comrat și a judecătoriilor Comrat, Cahul și Soroca.

Potrivit prevederilor Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, personalul din unităţile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a decis anterior că şeful secretariatului instanţei judecătoreşti, în calitate de gestionar al mijloacelor financiare, poate să înainteze un demers în adresa Consiliului pentru premierea preşedintelui instanţei. O solicitare în acest sens se depune doar în cazul în care funcţia de vicepreşedinte al instanţei lipseşte sau este vacantă.

Decizia completă a Consiliului Superior al Magistraturii poate fi accesată aici.