Consiliul Uniunii Avocaților a decis, în data de 26 iulie, să scutească femeile avocate, a căror activitate este suspendată pe motivul aflării în concediul de maternitate sau în cel pentru îngrijirea copilului, de plata defalcărilor la Bugetul Uniunii Avocaților

Potrivit deciziei publicate, recent, pe site-ul Uniunii, scutirea se va aplica inclusiv în cazul concediului suplimentar pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la patru ani.

Scutirea se va aplica din data depunerii cererii de suspendare, însoțită de copiile documentelor relevante. Decizia UAM este în vigoare din data adoptării. Prin urmare, femeile avocate pot, deja, solicita scutirea de achitare a contribuțiilor.

Menționăm că, în decizia Consiliului Uniunii Avocaților nu se spune nimic despre scutirea de plată a bărbaților avocați care sunt în concediu de îngrijire a copilului. Potrivit legislației naționale, bărbații au, la fel, dreptul să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de patru ani.

Amintim că, contribuțiile avocaților în bugetul Uniunii Avocaților sunt egale cu 1.200 lei pe an. Potrivit datelor recente, în Republica Moldova există 2.174 de apărători cu licența activă.