Piața externalizării serviciilor juridice în țările vorbitoare de limbă engleză a crescut cu aproape un sfert în ultimii ani, volumul total depășind 10 miliarde de dolari. Aceasta a atras atenția specială din partea ”Big Four” (cele patru mari companii de audit şi contabilitate - PwC, Deloitte, EY şi KPMG).

Aceste date sunt prezentate într-un studiu de caz cu participarea firmelor de avocatură și corporațiilor din Statele Unite, Marea Britanie și Canada, publicat de către compania media Thomson Reuters.

Potrivit raportului, utilizarea externalizării a devenit de facto un standard de gestionare a afacerii atât pentru corporațiile cu proprii avocați, cât și pentru firmele de avocatură.

Reprezentanții a 87% din firmele de avocatură și 74% din serviciile juridice ale corporațiilor au răspuns că se adresează în mod regulat furnizorilor de servicii juridice alternativi (ALSP - alternative legal service providers). Conform rezultatelor primului studiu din 2015, aceste cifre au fost semnificativ mai mici - 56% și, respectiv, 60%.

Studiul arată cele mai populare servicii de outsourcing de la ALSP. Acestea se referă la asistența în procedurile judiciare, studierea practicii judiciare, evaluarea riscurilor în materie de reglementare și supraveghere (conformitatea) cu reglementările. De asemenea, sunt extrem de populare serviciile de revizuire a documentelor de înaltă tehnologie (verificarea documentelor din punct de vedere a relevanței) și e-discovery (căutarea și analiza documentelor electronice).

ALSP se deosebesc de firmele tradiționale, de regulă, prin prețuri mai mici. Datorită politicii de prețuri atractive, clienții își fortează în primul rând avocații să utilizeze ALSP, arată studiul. Mai mult de o treime din firmele mari de avocatură (39%) au raportat astfel de cerințe, precum și un sfert din serviciile juridice corporative (23%) și firmele mici (24%) au declarat astfel de cerințe. În 2015, firmele mici nu au întâmpinat solicitări similare ale clienților.

Un alt factor major de creștere a externalizării serviciilor juridice este legat de ”Cei patru mari”, care dezvoltă în mod activ piața serviciilor juridice în diferite țări, cu excepția SUA, unde este interzis prin lege (cu excepția serviciilor de e-discovery și a serviciilor similare). Potrivit raportului, 23% din firmele de avocatură mari și 21% din cele mijlocii au declarat că în ultimul an au pierdut comenzile și clienții din cauza Deloitte, EY, KPMG și PwC. Cota totală pe piața externalizării serviciilor juridice a celor patru este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Sursa: legal.report