Audienții Institutului Național al Justiției (INJ) au simulat un proces de judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Exercițiul s-a desfășurat, recent, în cadrul procesului de studiu, cu participarea inclusiv a președintelui Curții Constituționale, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Mihai Poalelungi și a agentului Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, Oleg Rotari.

Viitorii judecători și procurori și-au asumat roluri de reclamanți, reprezentanți ai Agentului Guvernamental și terț intervenient, simulând procese de judecată bazate pe scenarii ce vizează libertatea de religie și dreptul la instruire, integritatea fizică/psihică și bioetica, libertatea de exprimare și sursele jurnalistice.

Audienții au fost divizați în șapte grupuri a câte cinci, și s-au prezentat în fața a două complete jurisdicționale. Acestea au fost compuse din Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, Director INJ, Olga Dorul, doctor în drept, formator INJ, Dumitru Obadă, formator INJ, procuror detașat, și Oleg Rotari, Agent Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare, INJ, Ion Chirtoacă, formator INJ, judecător detașat.

Prestațiile candidaților la funcții de judecător și de procuror au fost evaluate conform mai multor criterii, printre care: modalitatea expunerii faptelor, limbajul utilizat și ținuta, aplicabilitatea dreptului material circumstanțelor speței, invocarea jurisprudenței, calitatea răspunsului, respectarea procedurii.

Mai jos vedeți mai multe fotografii din de la exercițiul de simulare a procesului CtEDO.