Autoritățile franceze au introdus pedeapsă penală pentru activitățile de analiză a practicii judiciare cu scopul de a prezice decizia care poate să o adopte un magistrat într-un dosar anume. Aceasta va afecta, în mare parte, companiile care ofertă servicii juridice bazate pe inteligență artificială, scrie legal.report.

Și anume, amendamentele la lege interzic utilizarea datelor privind identitatea judecătorului și a personalului secretariatului pentru "evaluarea, analizarea, compararea sau prezicerea practicii profesionale reale sau percepute". Persoanele care vor încălca normele riscă până la cinci ani de închisoare.

Potrivit unor informații publicate de presa internațională, noua lege a fost adoptată sub presiunea reprezentanților comunității judiciare. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că deciziile judecătorești sunt folosite pentru a analiza modelul comportamentului judecătorului și pentru a prezice rezultatul cazului.

În primul rând, noile reglementări afectează serviciile prestate cu utilizarea inteligenței artificiale, care poate să prezică ce decizie va lua un judecător într-o anumită situație. Pentru analiza intelectuală se folosesc o serie largă de acte juridice disponibile publicului. În SUA și în Marea Britanie, firmele de avocatură se îndreaptă din ce în ce mai mult către astfel de instrumente în activitatea lor. De exemplu, potrivit estimărilor conducerii companiei americane Lex Machina, clienții săi reprezintă trei sferturi din cele 100 de firme de avocatură din SUA. Compania a fost fondată ca startup la Stanford Law School și acum aparține LexisNexis, furnizor global de soluții informatice și analitice pentru afaceri.