Veste proastă pentru iubitorii de cumpărături online de pe platformele internaționale. Începând cu anul viitor, cumpărăturile în sumă mai mare de 100 euro, livrate prin poștă, vor fi impozitate. Măsura este stabilită în proiectul de politică fiscă și vamală pentru anul 2021, publicat repetat de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice.

Mai exact, se prevede revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale de tip B2C (de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. Facilităților fiscale și vamale se vor aplica doar asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și care nu au caracter comercial. În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere.

Autoritățile spun că în Republica Moldova se înregistrează o majorare rapidă a numărului de colete poștale importate, aceasta fiind determinată de creșterea comerțului electronic. Acesta este un fenomen comun în întreaga lume, iar țările au elaborat deja modalități de gestionare a consecințelor pentru procesele vamale și aplicarea TVA.

Ministerul Finanțelor spune că pragul neimpozabil, aplicat în prezent, pentru coletele ce sunt achiziționate de la companii nerezidente continue să fie mare în comparație cu țările UE, unde acesta este de doar 22 de euro. Pragul neimpozabil major reprezintă o amenințare pentru baza încasărilor fiscale și este generator de concurență neloială față de producătorii autohtoni și importatorii rezidenți, mai spun autoritățile.

Per general, modificarea are ca scop asigurarea veniturilor la buget în vederea respectării principiului echității fiscale și acumulării adiționale a veniturilor bugetare ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar asupra domeniilor social-economice importante.