Germania demarează procedura de licitaţie pentru atribuirea de licenţe 5G, rezultatul acestei licitaţii urmând să joace un rol decisiv pentru ca cea mai mare economie europeană să rămână competitivă în era digitală, scrie agerpres.ro.

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Germania (BNetzA) va scoate la licitaţie 41 de blocuri de frecvenţe în benzile 2 GHz şi 3,6 GHz.

Cei trei operatori principali de telefonie din Germania (Deutsche Telekom, Vodafone şi Telefonica Deutschland) precum şi 1&1 Drillisch, un operator virtual de telefonie mobilă deţinut de United Internet şi-au exprimat interesul de a participa la această licitaţie.

BNetzA a refuzat să facă estimări cu privire la sumele care vor fi strânse la finalul licitaţiei însă Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un rezultat între trei şi cinci miliarde euro, banii care vor fi reinvestiţi pentru modernizarea reţelelor broadband din Germania.

Ultima licitaţie de licenţe organizată în Germania, în anul 2015 pentru frecvenţe 4G, a strâns suma de 5,1 miliarde euro. Comparativ, în anul 2000 o licitaţie pentru frecvenţe 3G a generat o sumă de peste 30 de miliarde euro, care i-a forţat pe unii jucători să iasă de pe piaţă iar pe alţii să fuzioneze.

Licitaţia se va desfăşura într-o fostă cazarmă a armatei din oraşul Mainz. Echipele de licitaţie trebuie să predea telefoanele mobile la intrare. Ele trebuie să depună oferte din camere separate via o reţea securizată şi pot primi indicii de la sediile centrale doar prin intermediul faxului.

Toate cele 41 de blocuri vor fi scoase simultan la licitaţie iar rezultatele vor fi publicate online la finalul fiecărei runde. Ofertele minime variază între 1,7 şi 5 milioane de euro sau o sumă totală de 104,6 milioane euro. Procedura se încheie când nu mai sunt făcute noi oferte.

Având în vedere ce s-a întâmplat la precedentele licitaţii, procedura ar putea dura mai multe săptămâni. De exemplu, în anul 2010 licitaţia a durat şase săptămâni.

Mai multe state din Europa, precum Irlanda, Finlanda, Italia, Elveţia şi Austria, au organizat deja licitaţii pentru atribuirea de licenţe 5G. Majoritatea acestor proceduri au generat sume modeste, pentru că vânzările au fost concepute astfel încât să lase operatorilor bani pentru a investi în modernizarea reţelelor. Excepţia o constituie Italia, care anul trecut a strâns 6,5 milioane euro din atribuirea de licenţe 5G.

Alte state din Europa, precum Franţa, nu au organizat însă astfel de licitaţii ceea ce înseamnă că, pe ansamblu, Europa este în urma altor ţări care au adoptat deja telefonia 5G precum SUA, Japonia şi Coreea.