Organizarea și participarea la cursele ilegale de automobile va fi pedepsită penal în Republica Moldova. Guvernul a aprobat completarea Codului penal cu un articol special destinat desfășurării curselor ilegale.

Astfel, participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se va pedepsesi cu amendă în mărime de până la 650 unități convenționale, adică până la 32.500 lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani.

Totodată, organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 1500 unități convenționale ( de la 67.500 până la 75.000 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la unul la doi ani.

În prezent, sancțiunile pentru participarea la desfăşurarea neautorizată pe drumurile publice a concursurilor, antrenamentelor, competiţiilor cu vehicule sau cu animale sunt reglementate în art. 243din Codul Contravențional. Odată cu intrarea în vigoare a pedepsei penale pentru aceste acțiuni, sancțiunea contravențională va fi abrogată.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat, în două lecturi, de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.