Guvernul a decis să suspende aplicarea de către instanţele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deţinut în condiţii precare de detenţie, conform prevederilor art. 385 alin. (5), art. 4732 alin. (3) şi 4734 alin. (4) din Codul de procedură penală. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de ieri. Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului.

Conform documentului, prevederea ar putea intra în vigoare în data publicării. Totodată, măsura nu se va aplica în privinţa plângerilor depuse în condiţiile art. 4732 alin. (1) din Codul de procedură penală până la data intrării în vigoare a noii legi.

În același timp, Guvernul urmează ca până în data de 1 septembrie să prezinte Parlamentului un proiect de lege privind perfecţionarea mecanismului compensator.

Menționăm că, reducerea pedepsei penale odată cu pronunţarea sentinţei de condamnare dacă persoana plasată în arest preventiv a fost deţinută în condiţii precare de detenţie a devenit posibilă în anul 2017. Modificarea legislativă a fost făcută după ce CtEDO a accentuat despre necesitatea introducerii unor remedii naţionale efective, care să permită autorităţilor atât să constate în substanţă încălcarea prevederilor Convenţiei şi să dispună încetarea încălcării, cât şi să acorde o despăgubire.

Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, până în data de 10 februarie, au fost înregistrate 5.372 plângeri ale deţinuţilor cu privire la condiţiile precare de detenţie din instituţiile penitenciare din ţară. Asta în condițiile în care în totalul sunt aproximativ 6.700 deţinuţi aflaţi în custodia statului. Din numărul total de plângeri adresate au fost, deja, examinate 3.445, iar soluţii au fost pronunţate în cazul a 2402 de plângeri, după cum urmează:

  • admise – 1.471;
  • admise parţial – 102;
  • respinse – 496;
  • încetate – 71;
  • declinate după competenţă – 367;
  • inadmisibile – 7.

În total, au fost eliberați 142 de deținuți, iar cuantumul despăgubirii băneşti achitate este de 1.639.985 lei.