Condițiile de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat ”Prima Casă” au fost modificate de Guvern în cadrul ședinței din 15 iulie, pentru a oferi posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar mai multor beneficiari.

Atfel, modificările vizează majorarea  numărului  persoanelor fizice eligibile de a accede în Program și prevăd:

  • majorarea limitei de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani;
  • micșorarea cotei participației proprii inițiale de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței;
  • eliminarea condițiilor privind lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută;
  • stabilirea mecanismului de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ”Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului stabilite în art. 4 al Legii nr. 293/2017;
  • modificarea mărimii compensației pentru familiile cu copii. Beneficiarii părinți/tutori/curatori a 3 și mai mulți copii în urma aprobării modificărilor respective vor putea beneficia de o compensație în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

Pentru anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzute 90 milioane lei pentru implementarea Programului de stat ”Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 milioane lei.