Facilitățile fiscale oferite companiilor IT, rezidente ai parcurilor pentru tehnologia informaţiei, ar putea fi aplicate până la începutul anului 2026. O decizie în acest sens a fost aprobată în ultima ședință a Guvernului. Documentul urmează să ajungă pe masa deputaților.

Astfel, Cabinetul de miniștri a decis că impozitului unic perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei să fie aplicat pentru o perioadă de nouă ani din data intrării în vigoare a legii. Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informației este în vigoare din 1 ianuarie 2017. Prin urmare, facilitățile fiscal ar putea fi valabile până în data de 1 ianuarie 2026. Inițial, în legislație a fost prevăzut un termen de cinci ani, care urmează să expire la începutul anului 2022.

Majorarea aprobată diferă, însă, de cea anunțată la sfârșitul lunii februarie, când a fost publicat pentru consultări publice un proiect în acest sens. Atunci documentul prevedea că rezidenții vor activa în condiții preferențiale pe întregul termen de activitate a parcului din care fac parte. Amintim că în Republica Moldova este, în prezent, un sigur parc IT, Moldova IT Park, care a început să funcționeze în ianuarie 2018, fiind creat pentru zece ani. Respectiv, facilitățile ar fi putit să fie aplicate până la începutul anului 2028.

Potrivit legislației în vigoare, rezidenții parcurilor IT beneficiază de următoarele stimulente:

  • impozitul unic perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei în mărime de 7% din venitul din vânzări, care include următoarele impozite şi taxe: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajaţi şi angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală datorate de angajaţi şi angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare şi taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova, datorate de rezidenţii parcurilor în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Celelalte impozite şi taxe vor fi achitate de rezidenţii parcurilor în modul general stabilit;
  • alocaţii financiare, obţinute prin concurs în cadrul unor programe de stat;
  • posibilitatea de a beneficia de mijloacele financiare din fondurile de risc, create cu implicarea Guvernului;
  • alte facilităţi fiscale şi vamale prevăzute de legislaţia fiscală şi vamală.