Guvernul susține conceptual inițiativa legislativă prin care se propune ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii( CSM) să poată fi ales și din rândul membrilor care sunt profesori de drept. Un aviz în acest sens urmează să fie aprobat la următoarea ședință a Executivului.

Potrivit Ministerului Justiției, o asemenea soluție ar putea institui un echilibru între condiția asigurării independenței președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și condiția evitării posibilelor tendințe corporative în cadrul Consiliului.

Totodată, în document se menționează că proiectul poate fi susținut conceptual și în contextul recomandărilor Comisiei europene pentru democrație prin drept, prezentate în Avizul nr. 976/2019 din 22 ianuarie 2020 pe marginea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Menționăm că, președintele Republicii Moldova a înregistrat o inițiativă legislativă prin care propune ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii să fie ales din rândul membrilor săi, nu doar din rândul membrilor judecători, cum este în prezent. În proiect sunt invocate constatările Comisiei de la Veneția, expuse în mai multe sesiuni plenare, potrivit cărora, posibilitatea alegerii în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari reprezintă un exercițiu democratic.