Știm cu toții cât de scump este timpul nostru. Acest element se resimte mai mult atunci când avem de gestionat și o afacere, iar interacțiunea cu instituțiile statului este inevitabilă. Totuși, există o soluție și pentru acest tip de activități care ne consumă timp. Mai exact – e-residency în Estonia. Pentru a afla ce înseamnă acest instrument, cum poate fi extinsă o afacere nefiind legați de locul înregistrării acesteia, am discutat cu Igor Popa, avocat Casa de avocatură ”Popa și Asociații”.

De când serviciul e-residency a fost lansat pentru toți antreprenorii din orice colț al lumii, Casa de avocatură ”Popa și Asociații” a acumulat experiență în domeniul înregistrării unor asemenea afaceri, iar prin intermediul partenerilor din Estonia, serviciul este accesibil și pentru antreprenorii moldoveni. Ce posibilități oferă e-residency și care sunt avantajele, aflați din interviu.

BizLaw: Dle Popa, casa de avocatură pe care o conduceți are experiență în ceea ce privește e-residency. Înainte de a discuta despre avantajele unui asemenea instrument, aș vrea să ne explicați ce înseamnă e-residency.

Igor Popa: Acest instrument este o identitate digitală emisă de către Guvernul Estoniei și din prima vreau să spun că este accesibil pentru persoanele interesate din întreaga lume. Partea interesantă pe care o oferă e-residency este că ai libertatea de a înființa și conduce o companie online, din orice colț al lumii.

Dacă ar fi să vorbim despre începuturile e-residency, acest program a fost lansat în 2015 și, timp de trei ani, mai mult de 30 de mii de persoane din 154 de țări au aplicat pentru e-residency. Împreună, ei conduc mai mult de cinci mii de companii. O parte semnificativă dintre cei care sunt e-rezidenți au deja planuri de a deschide o afacere în viitorul apropiat, iar îmbunătățirile suplimentare la program au potențialul de a crește exponențial numărul de e-rezidenți.

Bizlaw: Un asemenea serviciu este disponibil și pentru antreprenorii din Republica Moldova. Care este experiența Casei de avocatură pe care o conduceți în acest domeniu?

Igor Popa: Casa de avocatură ”Popa și Asociații”, prin intermediul partenerilor din Estonia, a înregistrat asemenea afaceri și mai urmează să solicităm e-rezidență pentru oamenii de business din Republica Moldova.

Având prezență internațională, Casa de avocatură ”Popa și Asociații” vrea ca acest serviciu să fie popular și aici, acasă, pentru o administrare mai simplă a afacerii. Partea bună este că antreprenorul care își dorește statutul de e-rezident nu trebuie decât să prezinte un pachet minim de acte și să apeleze la experiența noastră în acest domeniu. 

Bizlaw: Pentru cine a fost creat e-residency și de către cine poate fi utilizat? Putem afirma că acest instrument vine să reducă costurile administrative și dificultățile de funcționare a companiei?

Igor Popa: Sigur că da. Acesta este și obiectivul e-residency. În funcție de obiectul de activitate, cei care au acces la serviciile electronice oferite de către Estonia sunt antreprenorii. Însă, persoanele care tind să beneficieze cel mai mult de oportunitățile oferite de e-residency sunt mai multe tipuri de antreprenori. Aici vorbim despre antreprenorii care oferă servicii online, cei care nu au un sediu fizic și călătoresc ”digital nomads” sau cei doresc să plece din țară în viitor sau pur și simplu resping costurile și constrângerile unui birou și sediu fix. O altă categorie de antreprenori care accesează acest instrument sunt cei care doresc să lucreze fără obstacole peste hotare și nu își doresc să aibă prezență fizică în mai multe state. E-residency este accesibil și pentru profesioniștii care muncesc singuri, freelanceri, sau pentru contractori.

După cum am mai spus, e-residency aduce optimizare de costuri și reduce din birocrația pe care o impune activitatea unei companii, iar încă un avantaj ar fi faptul că antreprenorii pot să opereze în cadrul legal și în mediul de afaceri al UE pentru a beneficia de încrederea sporită online și pentru a avea acces la finanțare. 

Serviciul este destinat pentru antreprenorii care vorbesc limba rusă și engleză, întrucât infrastructura digitală a Estoniei, precum și aproape toate serviciile private, pot fi accesate în aceste limbi, deși furnizorii de servicii de afaceri adaugă și propriile limbi.

BizLaw: Ce se întâmplă în momentul în care un antreprenor accesează e-residency? Ce poate face un e-rezident?

Igor Popa: Cu ajutorul cardului de identitate digital se va putea accesa o multitudine de servicii electronice. Cele mai multe servicii electronice disponibile pentru e-rezidenți sunt în prezent legate de afaceri. Cardul de identitate digital poate fi utilizat numai într-un mediu online și nu este o formă validă de identificare în afara internetului. Important este să menționez că, deși e-rezidenții primesc coduri digitale emise de guvern (IDNP), similare celor ale cetățenilor, e-residency nu conferă cetățenia, rezidența fiscală, reședința sau dreptul de intrare în Estonia sau în Uniunea Europeană. Acel card de identitate digital nu poate fi folosit ca identificare fizică sau ca document de călătorie.

Cu alte cuvinte, e-residency împuternicește persoana cu toate instrumentele de care are nevoie pentru a stabili și gestiona o afacere independentă de locație, de oriunde din lume.

Având experiență în acest domeniu și având parteneri în Estonia, să vă zic ce posibilități oferă e-residency. În primul rând, semnarea digitală a documentelor și contractelor și verificarea autenticității documentelor semnate sau criptarea și transmiterea documentelor în siguranță. La fel, alte posibilități se referă la înființarea unei companii estoniene online, administrarea companiei de oriunde din lume și aplicarea pentru servicii terțe, cum ar fi e-Banking și transferuri de bani la distanță. Accesarea furnizorilor de servicii de plată online și declararea de taxe online (în Estonia) sunt alte posibilități care pot fi accesate. 

BizLaw: Totuși, pentru a accesa e-residency trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. Care sunt acestea?

Igor Popa: Estonia invită pe oricine din lume să devină e-rezident atât timp cât acesta îndeplinește condițiile impuse de program. În primul rând, persoana care vrea să fie e-rezident trebuie să aibă un interes rezonabil în utilizarea serviciilor electronice din Estonia și nu trebuie să locuiască în Estonia având permis sau drept de ședere. La fel, antreprenorul interesat de e-residency nu trebuie să fie un străin care locuiește în Estonia în temeiul Legii de cooperare militară internațională și nu deține un card de identitate sau de rezidență eliberat de Poliția și Consiliul de grăniceri. 

Înainte de a deveni e-rezident, toți solicitanții sunt verificați de către poliția estoniană și Consiliul de grăniceri pentru a se asigura că identitatea digitală este utilizată de o persoană cu intenții oneste.

BizLaw: Dle Popa, de ce un antreprenor din Republica Moldova ar trebui să aleagă e-residency? De ce ar avea nevoie de un asemenea instrument în condițiile în care și aici, acasă, serviciile electronice sunt în plină dezvoltare?

Igor Popa: Din experiența pe care o avem, clienții noștri, care au apelat la acest serviciu, au avut numai de câștigat. Și vă spun de ce. Pe lângă posibilitatea de a conduce o afacere în regim online, e-residency este folosit de antreprenori pentru a semna acte, oriunde s-ar afla prin intermediul semnăturii digitale securizate. Aceasta înseamnă, de exemplu, că adunările asociaților pot avea loc la distanță (online), iar antreprenorii/asociații pot aproba instantaneu deciziile online, în loc să fie nevoiți să călătorească sau să-și scaneze/expedieze actele semnate de către aceștia.

În plus, identitatea digitală sigură oferită de e-residency poate ajuta în procesul de cunoaștere a clientului ori partenerului (Know Your Customer) pentru companiile care au nevoie să-și autentifice clienții online. Acest lucru poate permite companiilor să interacționeze cu clienții lor din comunitatea e-residency mai rapid, mai ușor și la un cost mai mic decât cu alți clienți.

BizLaw: Poate fi catalogat acest instrument drept unul prin care să fie evitate anumite plăți obligatorii?

Igor Popa: Categoric nu. Și asta pentru că în cazul când vreun antreprenor vrea să evite plata impozitelor, acesta automat nu poate beneficia de e-residency. Deși e-residency poate contribui la diminuarea costurilor și înlăturarea barierelor în calea dezvoltării unei afaceri, aceasta nu rescrie tratatele internaționale în materie fiscală existente, astfel încât toți antreprenorii trebuie să plătească în mod corect impozitele în cazul în care sunt datorate. Și am să vin cu un exemplu - o companie are în continuare obligația de a plăti impozite în cazul în care realizează venituri și trebuie să importe mărfuri în UE, în cazul în care firma le realizează în afara spațiului comunitar. În plus, dacă este necesar un sediu fizic în interiorul UE, cum ar fi în cazul unei instituții financiare, atunci e-residency nu reprezintă o soluție în acest sens. La fel, de acest serviciu nu pot beneficia persoanele care doresc să obțină cetățenia Estoniei sau dreptul de a călători sau de a locui în Estonia sau în Uniunea Europeană. E-residency oferă acces online la serviciile publice și mediul de afaceri din Estonia, deși există posibilitatea de a obține o viză de intrare de tip Startup Visa.

E-residency nu este compatibil nici cu persoane cu intenții criminale. E-residency este un card de identitate digital, emis de guvern, care oferă acces la mediul de afaceri deschis și transparent. Toți solicitanții sunt supuși unor verificări preliminare realizate de către Poliția estoniană și Consiliul de grăniceri pentru a se asigura că acesta este utilizat de antreprenori legitimi. Nu este posibil de a utiliza e-residency pentru a ascunde interesele de afaceri, deoarece datele despre acționari, proprietari și fiscalitate sunt publice. 

Nici firmele mai mari, în special cele implicate în producție (manufacturing) nu sunt acceptate în program. Aceste companii au necesități complexe, precum și sedii fizice, astfel încât nu pot beneficia de reducerea cheltuielilor administrative prin independența locației, în același mod în care pot companiile mai mici și cele cu o singură persoană. Cu toate acestea, companiile mai mari pot beneficia de avantajele oferite de e-residency în alte moduri – cum ar fi utilizarea semnăturii digitale pentru a înlocui semnăturile olografe sau utilizarea cardului de identitate digital pentru a îmbunătăți procesele legate de cunoașterea clientului/partenerului (Know Your Customer), după cum am mai menționat. 

Persoanele care nu sunt în măsură să obțină servicii financiare internaționale deoarece trăiesc în cadrul unei jurisdicții clasificate drept "risc ridicat și necooperant" de către Grupul de Acțiune Financiară (FATF), la fel nu pot fi e-rezidenți ai acestui program. În prezent, acestea sunt Coreea de Nord, Siria, Iran, Irak, Pakistan, Serbia, Etiopia, Trinidad și Tobago, Vanuatu și Yemen. Însă, acest lucru se bazează pe rezidență, și nu pe naționalitate, astfel încât cetățenii din aceste țări care trăiesc în străinătate pot beneficia de avantajele oferite de e-residency.

BizLaw: Spuneți-ne care este procedura de obținere a e-residency? Ce pași trebuie să facă un antreprenor care vrea să obțină statut de e-rezident?

Igor Popa: Sunt câțiva pași destul de simpli. În primul rând este nevoie să fie completat un formular online, care este în limba engleză. Durează maxim 15 minute. Ulterior, în procesul de completare a formularului va fi nevoie de câteva acte, cum ar fi copia buletinului de identitate a solicitantului, o poză de tip pașaport, o scrisoare de motivație și un card bancar (Visa/Master card) pentru a achita taxa de stat.

Taxa de stat achitată de către solicitant este în mărime de 100 de euro și acoperă costurile administrative legată de administrarea cardului de identitate digital și verificările realizate de instituțiile de stat. Totodată, va fi necesar să se indice locația/sediul unde solicitantul poate ridica cardul de identitate digital. Acesta poate fi ridicat la orice ambasadă/consulat al Estoniei sau oficiile Poliției și Consiliului de grăniceri de pe teritoriul Estoniei.

După expedierea formularului completat, persoana solicitantă va primi un mesaj de confirmare a recepției formularului și se va purcede la verificările realizate de către Poliția estoniană și de către Consiliul de grăniceri. Procesarea aplicației durează aproximativ 30 de zile. În acest timp, Poliția estoniană și Consiliul de grăniceri poate solicita informații suplimentare de la persoana solicitantă. De asemenea, există posibilitatea de a afla statutul aplicației prin contactarea Poliției estoniene și a Consiliului de grăniceri.

BizLaw: Ce se întâmplă după ce antreprenorul care a solicitat statutul de e-rezident este acceptat?

Igor Popa: După ce a fost admisă aplicația, persoana solicitantă va fi notificată prin e-mail de către Poliția estoniană și Consiliul de grăniceri. Ulterior, aceasta va recepționa un alt e-mail despre locația de unde poate fi ridicat cardul de identitate digital (e-residency kit). Pe lângă cardul digital propriu-zis, persoana solicitantă va primi un card reader și codurile de acces. Cardul de identitate digital va fi păstrat timp de șase luni la sediul menționat de persoana solicitantă în formular, iar dacă nu va fi ridicat în acest timp, va fi distrus. În final, înainte de a recepționa cardul de identitate, va fi necesar să se depună mostrele amprentelor papilare și aplicarea semnăturii fizice. Ulterior, gestionarea afacerii devine simplă și comodă. 

BizLaw: Estonia este unul dintre cele mai tehnologizate state. Din experiența pe care o aveți dvs., interacționând cu partenerii de acolo, ce avem de învățat de la ei? 

Igor Popa: Trebuie să învățăm că serviciile tehnologizate și novațiile salvează timp. E-residency este, în acest sens, un exemplu foarte bun. Deși în Republica Moldova s-au simplificat anumite proceduri și sunt implementate tot mai des diferite servicii electronice, antreprenorii moldoveni trebuie să știe că pot accesa acest serviciu. Noi, având experiență în domeniu, venim cu suportul și asistența necesară. 

BizLaw: Vă mulțumesc!