Începând cu data de 1 octombrie, TVA-ul aplicat sectorului HoReCa în perioada stării de urgență ar putea fi de șase la sută. O propunere legislativă care grăbește intrarea în vigoare a normelor aprobate anterior a fost înregistrată, recent, în Parlament.

În luna aprilie, Parlamentul a decis că pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de urgență în sănătate publică agenții economici care practică activitate în sectorul HoReCa să fie impozitați cu TVA în mărime de 6%. Mai exact, prevederile se referă la TVA pentru produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de serviciile conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei. De asemenea, norma este valabilă pentru serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei. 

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 21 mai. Totuși, normele legale în vigoare stabilesc că modificările la politica fiscală pot să fie aplicate nu mai devreme de șase luni din data publicării. Prin urmare, TVA de 6% urmează să fie aplicat pentru HoReCa din data de 21 noiembrie, dacă în țară va fi stare de urgență sau stare de urgență în sănătate publică.

În context, autorul noii inițiative legislative consideră că nu este rezonabil de așteptat data de 21 noiembrie și propune ca normele de impozitare să intre în vigoare din data de 1 octombrie.

Dacă inițiativa legislativă va fi aprobată, noile măsuri vor cauza diminuarea veniturilor bugetare. În schimb, autorul proiectului sune că noile reguli vor genera economii ale agenților economici din sectorul HoReCa, care vor putea fi îndreptate la achitarea salariilor și onorarea altor plăți.