Pe parcursul anului 2018, 346 de companii au obținut statutul de rezident al ”Moldova IT Park”. În acleași timp, șapte dintre companii s-au retras din cadrul structurii. Autoritățile spun că decizia de a renunța la statutul de rezident este, în mare parte, datorită modificării strategiilor interne a companiilor și a faptului că nu au corespuns cu criteriile de eligibilitate. Datele se conțin în raportul de activitate al instituției.

Astfel, pe parcursul unui an, venitul raportat al vânzărilor companiilor IT rezidente a Parcului a fost de peste 1,9 miliarde de lei. Acestă sumă a depășit cu nouă la sută venitul prognozat inițial. Cu toate acestea, nouă firme au declarat că nu au înregistrat venituri anul trecut. Statistica nu include, însă, veniturile a 52 dintre agenți economici, care au aderat la parc în luna decembrie 2018 și nu a fost nevoie să prezinte raportul.

Toate companiile, care au trecut verificarea, au obținut rezultate pozitive de conformitate pe criteriile supuse verificării.

Autoritățile mai declară că anul trecut suma impozitului unic de 7% colectată în bugetul de stat a fost de peste 133, 4 milioane de lei. Totodată, suplimentar la suma impozitului unic, companiile rezidente ale parcului au generat, conform datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, alte taxe și impozite în mărime de circa 165 milioane de lei sub formă de impozit pe venit reținut la sursa de plată, TVA și altele.

Cota procentuală a celor mai solicitate genuri de activitate, proporțional veniturilor generate de rezidenți parcului IT este:

  • activități de realizare a soft-ului la comandă, 57,24%;
  • prelucrarea de date, administrarea paginilor web şi activitățile conexe, 12,20%;
  • activități de consultanță în tehnologia informației, 10,03%.