Legalitatea Comisiei de licențiere a profesiei de avocat pune la încercare breasla avocaturii din Moldova. Discuțiile în privința acestui subiect par să nu se mai termine. Asta după ce patru dintre noii membri aleși în Comisia de licențiere au contestat decizia repetată a Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova prin care au fost anulate rezultatele concursului de selectarea a membrilor Comisiei de licențiere.  

O situație relativ similară a avut loc și anterior, când tot prin hotărârea Consiliului Uniunii Avocaților a fost anulată hotărârea Comisiei speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. Acest fapt a avut loc în ianuarie 2016. Atunci, membrii Comisie de licențiere, constituită inițial, au atacat în instanță hotărârea Consiliului UAM. Însă, într-un final, au pierdut la Curtea Supremă de Justiție

În 2016, Consiliul a anulat hotărârea prin care a fost aleasă componența Comisiei de licențiere. Ulterior, a fost aleasă o nouă componență. 

Membrii din prima comisie au atacat în instanță decizia Consiliului UAM, iar în calitate de intervenienți au fost atrași și membrii din noua componență aleasă în 2016, care au activat până recent.

Atunci un membru al noii comisiei de licențiere considera că, Consiliului UAM este competent să anuleze hotărârea Comisiei speciale prin care au fost aleși membrii Comisiei de licențiere. Ba mai mult, acesta a depus și apel la decizia instanței de fond, care le-a dat dreptate membrilor din prima comisie. Instanța de apel a admis apelurile depuse de Uniunea Avocaților din Moldova și a membrilor Comisiei de licențiere noi. Atunci dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul membrilor Comisiei de licențiere aleși inițial și a menținut decizia Consiliului UAM prin care a anulat componența primei comisii. Prin urmare, componența celei de-a doua Comisii de licențiere constituită în 2016 a rămas în vigoare.

Recent, același membru care anterior susținerea că, Consiliul UAM este compentent să anuleze hotărârea de constituire a Comisiei de licențiere, a fost ales din nou să facă parte din aceatsă comisie, care a fost ”anulată repetat” de către Consiliul UAM. Totuși, acum el este de o altă părere, întrucât, împreună cu alți trei membri ai Comisiei de licențiere alese, au contestat decizia repetată a Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova prin care au fost anulate rezultatele concursului de selectarea a membrilor Comisiei de licențiere. 

Amintim că, luni, Consiliul Uniunii Avocaților a decis să anuleze, repetat, hotărârea prin care au fost aleși noii membri Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. De această dată, la vot nu au participat doi dintre membrii Consiliului, în privința cărora au fost invocate conflicte de interese. Decizia a fost luată după ce, anterior, instanța a dispus, prin încheiere executorie, suspendarea hotărârii Consiliului UAM din 13 octombrie cu privire la anularea Hotărârii Comisiei Speciale pentru alegerea membrilor Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.