Pe parcursul anului trecut, doar două persoane au primit despăgubiri în urma incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase. Suma cumulată a despăgubirilor este de doar o mie dolari SUA. Datele au fost publicate de Consiliul Economic pe lângă prim-ministru.

În total, în Moldova sunt înregistrate peste 4.700 de obiecte industriale periculoase funcționale, cum ar fi lifturi, mașini industriale, utilaje de la benzinării. Totuși, cele opt companii de asigurări din Moldova au emis doar 813 polițe de asigurare a obiectelor industriale periculoase, adică doar pentru 17% din numărul total.

Potrivit legislației, mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase. Prin urmare, companiile de asigurări se conduc după propriile criterii de stabilire a riscului în care se înscrie un obiect sau altul. În Moldova nu există nicio normă care să clasifice obiectele industriale periculoase în funcție de amploarea pagubelor ce le pot provoca.

Potrivit Consiliului Economic, nici asiguratorii, nici companiile nu interpretează amplasarea geografică diferită a obiectelor industrial periculoase de același tip, drept un criteriu de stabilire a nivelului sumei de asigurare. Normele legale nu stabilesc nici natura daunelor care trebuie să fie acoperite de asigurare, adică ce fel de leziuni provocate de un obiect industrial periculos trebuie să fie despăgubite, și care este suma pentru gravitatea fiecărei leziuni.