Zona Economică Liberă ”Bălți” se extinde în municipiul Chișinău. Potrivit unui proiect al Ministerului Economiei și Infrastructurii, se propune transmiterea în componența ZEL Bălți a unui teren cu o suprafață de 70,2 ha situat în orașul Chișinău, str. Pădurii, nr. 26/1, precum și construcțiile de pe acesta.

În document se menționează că pe acest teren urmează să fie creată o platformă industrială de automotive. Autorii proiectului speră că astfel vor putea atrage în Republica Moldova mari concerne auto internaționale și îi vor convinge să producă componente auto de valoare adăugată.

Decizia privind transmiterea terenului urmează să fie luată la solicitatea Primăriei municipiului Chișinău și are ca scop extinderea și creșterea capacității și potențiatului de atragere a investițiilor Zonei Economice Libere ”Bălți”.

În prezent, terenul este administrat de Institutul de Protecție a Plantelor și Agricultură Ecologică al Academiei de Științe a Moldova. Potrivit autorităților, instituția se află, însă, în dificultate de întreținere a suprafeței extinse care a rămas de pe timpul URSS.

Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii spune că susține intenția Zonei Economice Libere ”Bălți” de a lansa un program de master cu genericul ”Concepția și producția asistată de computer în inginerie mecanică”, împreună cu RWTH Aachen, una dintre cele mai renumite universități tehnice din Germania. Astfel, vor fi pregătite specialiștii în inginerie pentru a activa pentru viitoarea Platformă Industrială Automotive.