Procedurile de lucru, dar și standardele aplicate în sistemul de executare ar putea fi modernizate. Asta datorită unui proiect comun al Comisiei Europene si al Consiliului Europei, lansat la începutul săptămânii.

Proiectul se axează pe susținerea și fortificarea sistemului de executare și a celui judecătoresc. Mai exact, o echip de experți urmează să studieze evouluțiile sistemului de executare în ultimii zece ani și să propună soluții pentru provocările existente. La fel, experții  vor lucra, în comun cu reprezentanții UNEJ și ai Ministerului Justiției la elaborarea unor criterii de evaluare a performanțelor sistemului de executare, dar și la conturarea standardelor profesionale pentru executorii judecătorești.

La fel, la lansarea proiectului au fost identificate si oportunități pentru modernizarea si eficientizarea procedurilor de lucru. Astfel, experții au susținut inițiativa si eforturile UNEJ în sensul creării unui sistem informațional de evidență și gestionare a procedurilor de executare. Totodată, Ministerul Justitiei a prezentat inițiativele pentru crearea unui registru electronic, menit să sprijine activitatea executorilor judecătorești.

O altă propunere susținută în cadrul proiectului și de executorii judecătorești se referă la lansarea unei platforme de licitații electronice, pentru a face maxim transparentă si corectă vânzarea silită a activelor de către executorii judecătorești.

Inițiativele urmează să fie implementate cu suportul misiunii experților CEPEJ din Lituania, Olanda,  Franța si România.