Autoritățile propun instituirea, în Republica Moldova, a funcției de executor judecătoresc asistent. Un proiect de modificare legislativă în acest sens a fost transmis Guvernului.

Potrivit documentului, executorul judecătoresc asistent este persoana care activează sub autoritatea executorului judecătoresc și care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)–f), h) și i) din Legea privind executorul judecătoresc. Persoanele care vor ocupa aceste funcții nu vor putea desfășura alte activități remunerate, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice, de creaţie, de mediere și arbitraj.

Doritorii de a accede în funcția de executor judecătoresc asistent vor trebui să suțină un examen de calificare, organizat de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti. La examen vor fi admise persoanele care au realizat stagiul profesional prevăzut de legislație. Totuși, candidații care vor confirma realizarea unui stagiu neîntrerupt în funcția de jurisconsult, șef serviciu juridic sau secretar general în cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești de cel puțin cinci ani, vor fi admiși la examenul de calificare pentru funcția de executor judecătoresc asistent fără a fi necesară efectuarea stagiului profesional.

Persoanele care au susținut examenul de calificare pentru a fi admise în calitate de executori judecătorești asistenți sunt repartizate de către Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești ținând cont de cererile înaintate de executorii judecătorești. În lipsa cererilor, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești va decide repartizarea acestora la executorii judecătorești, sub autoritatea cărora vor activa. Executorul judecătoresc nu poate refuza primirea executorului judecătoresc asistent fără motive întemeiate.

Numărul-limită al executorilor judecătorești asistenți care pot activa sub autoritatea unui executor judecătoresc se va stabili de Consiliul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, în funcție de capacitățile biroului acestuia.

Potrivit autorilor proiectului, instituția executorilor judecătorești asistenți vine să faciliteze organizarea activităților în cadrul biroului executorului judecătoresc, dar și să sporească nivelul de pregătire al viitorilor executori judecătorești. Până la intrarea în profesie, aceștia vor urma să activeze un an ca și executori judecătorești asistenți, având și unele atribuții procesuale. În acest mod, va fi mai riguros și eficient efectuată trierea executorilor judecătorești.