Din 27 iulie, brokerii și agenții de asigurări au primit undă verde pentru a reveni în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce au fost excluși din acesta în noiembrie 2018.

Modificările la Legea cu privire la asigurări, care le permit acest lucru, au fost publicate Monitorul Oficial.

Prin modificări au fost exluse din redacția actuală a legii a normelor ce le interziceau intermediarilor în asigurări să distribuie astfel de produse de asigurare.

Mai exact, a fost abrogată prevederea care stabilea că ”brokerului de asigurare și/sau reasigurare i se interzice intermedierea contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă în numele și pe cheltuiala asigurătorului”.

Din noțiunea veche de ”broker de asigurare și/sau rasigurare” a fost exclusă sintagma ”în baza unui comision achitat de asigurat”.

De asemenea, a fost exlusă prevederea din alin. (21) art. 7, care stabilea că ”În cazul asiguratului persoană juridică sau întreprinzător individual, prima de asigurare se transferă nemijlocit pe contul bancar al asigurătorului (reasigurătorului).”

Din prevederea care obliga agentul de asigurare persoană juridică să dispună de un capital social, vărsat în formă bănească, a cărui valoare nu poate fi mai mică de 100.000 de lei, s-a exclus textul ”menținut în mijloace bănești libere de obligații pe un cont bancar de deposit”. Totodată, din prevederea care obligă brokerul de asigurare şi/sau de reasigurare să dispună de un capital social, vărsat în formă bănească, a cărui valoare nu poate fi mai mică de 400.000 de lei s-a exclus aceeași sintagmă.

Totodată, a fost amânată consolidarea financiară/majorarea capitalului social al intermediarilor de asigurări pentru încă cel puțin șase luni, anterior ei fiind excluși din circuitul vânzării produselor RCA și Carte Verde pentru o perioadă de șase luni.

Amendamentele aprobate în 2018 prevedeau că agenții de asigurare persoană juridică trebuie să dispună de un capital social de 100.000 lei, iar brokerii de – 400.000 lei ”menținut în mijloace bănești libere de obligații pe un cont bancar de depozit”. Aceste sume urmau a fi atinse treptat.

În cazul agenților de asigurare persoane juridice:

  • de 30 de mii de lei – în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018);
  • de 60 de mii de lei – în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018);
  • de 100 de mii de lei – în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018).

În cazul brokerilor de asigurare și/sau reasigurare:

  • de 200 de mii de lei – în termen de 6 luni de la de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018);
  • de 300 de mii de lei – în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018);
  • de 400 de mii de lei – în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor (ianuarie 2018).

Acești termeni, de 6, 12, 18 luni au fost înlocuiți cu 12, 18 și 24 luni, atât în cazul agenților de asigurare, cât și a brokerilor.