Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să aprobe, mâine, criteriile de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale. Subiectul a fost inclus, anterior, pe agenda reuniunii de săptămâna trecută. Totuși, acesta nu a fost examinat din lipsa forumului.

În context, menționăm că, ministrul Justiției în exercițiu a înaintat un demers către Consiliul Superior al Magistraturii prin care a solicitat grăbirea procedurii de selectare a noului judecător la Curtea Constituțională. Ministrul a dat termenul de 13 sau 14 aprilie. În concurs sunt 16 candidați, printre care patru avocați, doi judecători, un deputat, cinci reprezentanți ai mediului academic, un notar și doi funcționari.  

Tot în ședința de mâine, CSM urmează să examineze Raportul de activitate al Inspecției judiciare pentru anul trecut și să aprobe Planul de activitate pentru anul curent. La fel, urmează să fie desemnat membrul Consiliului în Comisia de selecție a judecătoriilor model.

Printre subiectele incluse în ordinea de zi se regăsesc și mai multe cereri din partea magistraților, printre care:

  • demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, privind desemnarea unui judecător pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție;
  • cererea de pensionare a judecătorului Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți;
  • cererea judecătorului Dan Dubcovețchi de remitere a materialelor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.