Moratoriul temorar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate, instituit în decembrie 2019 până la 31 decembrie 2020, a fost prelungit și pentru anul 2021.

Decizia a fost arobată de Cabinetul de miniștri în ședința din 22 decembrie.

Autoritățile au argumentat necesitatea acestei prelungiri prin impactul considerabil asupra bugetului public național al măsurilor politicii salariale propuse pentru anul 2021. Mai exact, pentru anul viitor cheltuielile de personal sunt prognozate cu o creștere de peste 817,1 milioane lei față de nivelul aprobat pentru anul 2020. Astfel, aplicarea moratoriului asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante constatate la 30 noiembrie 2020 este propusă pentru a nu afecta funcționalitatea autorităților și pentru a nu crea datorii salariale față de angajații deja încadrați.

În contextul deciziei aprobate, Ministerul Finanțelor recomandă Casei Naționale de Asigurări Sociale, autorităților publice locale și autorităților publice independente la fel, să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.

Măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă până la data de 31 decembrie 2021.