Consiliul Uniunii Avocaților a rămas fără încă un membru. Este vorba de Victor Burac care și-a dat ieri demisia, în semn de solidaritate cu demisia unui alt membru – Victor Panțâru. Anunțul lui Victor Burac vine în urma solicitării președintelui Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșnița, ca avocații să spună dacă ar trebui sau nu să plece din funcție.

Într-un mesaj adresat pe o rețea a avocaților, Victor Burac a anunțat că pleacă din funcție în semn de solidaritate cu colegul său Victor Panțâru și a precizat că, potrivit procesului-verbal de renumărare a voturilor, următorii pe lista supleanţilor sunt Constantin Tănase şi Veaceslav Ţurcan. 

Victor Burac a venit cu următoare rugăminte: ”Către domnul Decan al Baroului Chişinău: să ia act de demisia mea, şi să informeze pe sus-indicaţii despre înlocuirea de către ei a membrilor demisionaţi (Victor Panțâru şi Victor Burac), în componenţa Consiliului Uniunii Avocaților în calitate de membri delegaţi ai Baroului Chişinău. Către secretariatul Uniunii Avocaților: să remită sus-indicaţilor materialele pentru următoarea şedinţă a Consiliului Uniunii Avocaților ce va avea loc pe 30.11.2018. Dacă există prezumţia nevinovăţiei, ea lucrează pentru toţi, nediscriminatoriu, astfel faptul că dl Veaceslav ŢURCAN are şi el statut procesual de învinuit pe o cauză penală probabil nu va constitui un obstacol pentru accederea dumnealui în calitatea de membru al Consiliului Uniunii Avocaților”.

Victor Burac a mulțumit tuturor consilierilor pentru cei aproape doi ani de activitate în Consiliu, însă a menționat că ar aprecia dacă cererea sa de demisie va fi intepretată sau comentată ca făcând parte dintr-un ”scenariu al cuiva”. 

”Eu am scenariul meu, pe care mi-l stabilesc singur, cred că am suficientă inteligenţă, pregătire şi experienţă pentru asta”, a scris Victor Burac. 

Amintim că, în data de 17 noiembrie, Victor Panțâru și-a dat demisia din funcția de membru al Consilului. Motivul demisiei anunțate de Victor Panțâru este că la una din ședințele Consiliului nu s-a pus în discuție faptul că președintele UAM, Emanoil Ploșniță, are statut procesual într-un dosar penal. 

Ieri, președintele UAM, Emanoil Ploșnița, a scris o scrisoare în adresa avocaților în care s-a plans că imediat ce a fost ales în funcție au început problemele personale, sub formă de atacuri și chiar urmărire penală. Ploșniță a cerut sfatul avocaților: să își dea demisia sau să rămână în funcție.