Începând de astăzi, vârsta standard de pensionare se majorează. Bărbații, care până la această dată se puteau pensiona la vârsta de 62 de ani și 8 luni, vor putea beneficia de pensie începând cu vârsta de 63 de ani. Acest prag este valabil până în 2028.

Femeile, care până în prezent se pensionau la vârsta de 58 de ani, vor mai aștepta 6 luni dreptul la pensie. În cazul lor, vârsta urmează să se majoreze în fiecare an, până în 2028, până vârsta standard de pensionare se va echivala cu cea a bărbaților – 63 de ani.

De asemenea, dacă în cazul bărbaților de astăzi se va aplica același stagiu de cotizare – 34 de ani, femeile vor trebuie să muncească mai mult decât până în prezent. În cazul lor, stagiul complet de cotizare a fost majorat de la 31 de ani, la 31 de ani și șase luni. Acesta urmează să crească eșalonat până în 2024, când se va echivala cu cel aplicat în cazul bărbaților și va constitui 34 de ani.

În cazul femeilor care au născut şi educat până la vârsta de opt ani, cinci şi mai mulţi copii se aplică vârstele standard de pensionare, diminuate cu 3 ani.

De asemenea, vârsta de pensionare se diminuează în cazul persoanelor care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite de muncă cel puţin 10 ani compleţi atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Lista locurilor de muncă în condiţii deosebite, în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase, precum şi modul de aplicare a acestei liste este aprobată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 256 din 27.03.2018.

Pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase se stabileşte stagiul special de cel puţin 10 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, realizat în condiţii deosebite de muncă, cu condiţia realizării unui stagiu complet de cotizare de cel puţin 15 ani pentru bărbaţi şi femei.

Vârsta de pensionare se determină la data adresării pentru realizarea dreptului la pensie.