Guvernul ar putea indexa pensiile chiar și atunci când rata inflației înregistrate semestrial este sub 2%. Un proiect care oferă Executivului acest drept a fost înregistrat în Parlament. Astfel, documentul spune că în asemenea situații, indexarea pensiilor se va face în baza indicelui prețurilor de consum la produsele alimentare cu frecvență înaltă de consum în rândul pensionarilor, medicamente, precum și tarifelor la servicii comunale, cu condiția că coeficientul de indexare va fi mai mare decât rata inflației înregistrate corespunzător.

În conformitate cu prevederile Legii privind sistemul public de pensii, pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, autoritățile au planificat indexarea pensiilor de la 1 aprilie 2021 cu 0,6%, ceea ce reprezintă rata inflaţiei prognozată pentru ultimul semestru al anului 2020 şi la 1 octombrie 2021 cu 0,2%, ce reprezintă rata inflaţiei prognozată pentru primul semestru al anului 2021.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului, pensia medie pentru limită de vârstă era de 2.067,55 lei. Prin urmare, pensiile ar urma să fie majorate, în medie, cu 12,4 lei. Totodată, conform ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, în semestrul doi al anului 2020 s-a înregistrat o deflație de 0,69%. O situație similară ar putea înregistra și în primul semestru al anului curent. Prin urmare, deputații spun că pensiile nu vor fi indexate, dacă se va aplica mecanismul actual.