La sfârșitul anului trecut, prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din municipiul Chișinău a înregistrat o creștere de circa 14 la sută față de anul 2019. Cea mai pronunțată diferență s-a înregistrat în trimestrul trei. Datele au fost publicate, recent, de Banca Națională a Moldovei.

Totodată, prețul de ofertă la bunurile imobile noi, prezentate pe piața primară, a crescut cu 17,3 la sută față de datele înregistrate în anul 2019. Prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din cadrul pieței secundare a înregistrat o creștere mai modestă, de 11,8 la sută față de aceeași perioadă de referință.

Indicele prețului imobilului rezidențial (RPPI) reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău. Potrivit autorităților, un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară.

Actualmente, acoperirea indicelui RPPI este limitată la municipiul Chișinău. Totodată, indicele reflectă evoluțiile din cadrul pieței primare (bunuri imobile tranzacționate pentru prima dată) și pieței secundare (bunuri imobile deja existente pe piață). Subindicii pentru piața primară și piața secundară sunt agregați prin ponderarea în baza datelor privind numărul de tranzacții oferite de către Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.