Pandemia a schimbat modelul economic în întreaga lume. Multe companii, afectate de consecințele restricțiilor impuse, regândesc felul în care își construiesc afacerea pentru a păstra activele, angajații și clienții. Acest proces, foarte anevoios poate provoca incapacitate de plată pe o durată îndelungată pentru unele companii. Iar incapacitatea de plată e calea spre insolvabilitate, sau altfel spus faliment. Insolvabilitatea reprezintă un proces prin care instanța, după o perioadă de observație a debitorului, constată incapacitatea de plată sau supra-îndatorarea companiei. În aceste condiții instanța de judecată recurge la una din cele trei acțiuni: intentează procesul de insolvabilitate, procedura de restructurare accelerată sau de faliment al companiei care a intrat în incapacitate de plată.

În perioadă de criză acest fenomen este extrem de periculos, sunt de părere experții internaționali. Asta ar putea duce, în primul rând, la închiderea unui număr mare de companii în întreaga lume și la disponibilizări masive de personal.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin intermediul programului de Tranziție legală a demarat Evaluarea lacunelor legislative în domeniul insolvabilității în cele 38 de state unde își desfășoară proiectele. Scopul exercițiului este de a identifica lacunele în legislațiile naționale din domeniul insolvabilității, iar concluziile vor reprezenta un instrument funcțional pentru guverne în procesul de reevaluare a legilor.

Evaluarea BERD se va face în baza unui Sondaj amplu adresat, atât comunității de afaceri din cele 38 de state, cât și instituțiilor de resort. Participanții la sondaj vor putea enumera piedicile și imperfecțiunile din legislația națională care pot și trebuie înlăturate. Acest exercițiu va ajuta autoritățile să înțeleagă unde e nevoie de sprijin din partea BERD la capitolul perfecționării legislației astfel încât instanțele de judecată, care constată starea de insolvență a companiei să recurgă cât mai des posibil la restructurarea acesteia. Metoda respectivă ar putea salva multe companii de faliment pe timp de criză.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru reprezintă unul din partenerii BERD în realizarea Evaluării  lacunelor legislative în domeniul insolvabilității în Moldova. Experții Secretariatului au familiarizat echipa programului BERD de Tranziție legală cu privire la normele existente în legislația națională despre insolvență. Totodată, Consiliului Economic, ca cea mai mare platformă de dialog public-privat din Moldova cu 118 membri din sectorul asociativ, organizații donatoare și instituții ale statului, va susține diseminarea sondajului din cadrul Evaluării BERD.

Sondajul este disponibil în limba rusă, engleza și franceza. Realizarea Sondajului se va încheia pe 31 octombrie. Chestionarul poate fi găsit aici: https://www.ebrd-restructuring.com/survey-start