Joi, 11 noiembrie 2020, Curtea de Apel din Lisabona, în unanimitate, a decis că testul PCR nu poate determina, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că acest rezultat al pozitivității corespunde, de fapt, infecției unei persoane cu virusul SARS-CoV-2.

Decizia are ca obiect apelul Administrației Regionale a Sănătății din Azore, ca urmare a unei cereri de habeas corpus – eliberare imediată – a patru cetățeni germani care fuseseră forțați de autoritatea medicală, în stare de alertă, să se supună izolării timp de 14 zile în camera de hotel.

Instanța a statuat că nu există dovezi că acest diagnostic a fost pus de un profesionist calificat în temeiul legii și care a acționat în conformitate cu bunele practici medicale. Aceste acte sunt rezervate competenței exclusive a unui medic. Singurul element care apare în faptele dovedite este efectuarea testelor RT-PCR, unul dintre acestea prezentând un rezultat pozitiv în raport cu unul dintre solicitanți.

De asemenea, Curtea de Apel din Lisabona a considerat că perioada de carantină impusă de Direcția Generală de Sănătate în stare de alertă este ilegală. Instanța a decis că o asemenea situație poate fi adoptată doar în stare de urgență (în prezent în vigoare).

Hotărârea

Sursa: juridice.ro