În curând, pentru instanțele judecătorești din Moldova, raportarea pe suport de hârtie va deveni o chestiune ce ține de domeniul trecutului. Rapoartele statistice complexe care anterior necesitau ore în șir pentru a fi întocmite, acum pot fi generate în timp real prin câteva click-uri, grație unui nou modul de raportare statistică electronică.

PIGD conține date complexe despre activitatea instanțelor judecătorești din Moldova. Modulul de raportare statistică din PIGD utilizează aceste date pentru a genera, în timp real, rapoarte pentru o varietate de indicatori de performanță care oferă informație exactă despre activitatea instanțelor. Acești indicatori permit organelor de conducere ale sistemului judiciar să monitorizeze și să evalueze mai eficient performanțele instanțelor judecătorești.

Peste 100 de tipuri de rapoarte statistice electronice pot fi generate în PIGD pentru instanțele de prim nivel și de apel. Modulul de raportare permite personalului instanțelor să creeze cu ușurință rapoarte personalizate în baza diferitor seturi de criterii. Folosind aceste instrumente, conducătorii instanțelor pot să urmărească eficiența examinării cauzelor pentru fiecare judecător și tip de cauză în parte, să identifice ineficiențele și să concentreze resursele disponibile acolo unde este cel mai necesar.

Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor este utilizat, în prezent, în toate instanțele din Moldova. Modulul de raportare statistică a fost deja pilotat în cadrul Curtilor de Apel Comrat și Bălți și în judecătoriile din circumscripția acestora, urmând a fi, în curând, implementat în toate instanțele judecătorești din țară. Astfel, recunoscând valoarea și eficiența modulului de raportare statistică electronică, autoritățile judiciare din Moldova au decis să solicite ca, începând cu 2021, toate instanțele să prezinte rapoarte statistice doar în format electronic. Acest lucru va constitui un alt pas important în direcția modernizării sistemului judecătoresc din Moldova.

Prin elaborarea și implementarea inovațiilor precum acest modul de raportare statistică electronică în timp real, Programul pentru Justiție Transparentă sporește eficiența sistemului judiciar, oferind, în același timp, instrumente indispensabile pentru îmbunătățirea performanței instanțelor judecătorești. În consecință, cetățenii Moldovei vor putea beneficia de servicii prompte, fără întârzieri nejustificate și costisitoare.

Sursa: justitietransparenta.md