Peste 100 de reprezentanți ai organizațiilor de creditare nebancară și ai companiilor de asigurări au participat la cea de-a doua instruire în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT), organizată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), cu suportul Proiectului USAID ”Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Cea de-a doua sesiune, dedicată măsurilor de precauție privind clienții și identificarea beneficiarului efectiv, i-a avut în calitate de formatori pe expertul lituanian Igoris Krzeckovskis și experta Milimo Moyo, din Statele Unite, ambii cu o vastă experiență în domeniul AML/CFT. De-a lungul carierei sale, Igoris Krzeckovskis a condus echipe mixte de investigații și deținut poziții cheie în cadrul mai multor organizații internaționale de profil precum OLAF, Europol, UNODC și OSCE, iar Milimo Moyo a acumulat o experiență de aproape 20 de ani în consilierea mai multor bănci centrale și comerciale, autorități de reglementare și instituții specializate din diferite state.

În cadrul primului panel, Igoris Krzeckovskis a vorbit despre măsurile de precauție standard, simplificate și avansate, atât prin prisma recomandărilor FATF și practicilor UE, cât și a experienței Lituaniei în lupta cu infracțiunile financiare. De asemenea, acesta a evidențiat importanța stabilirii unor mecanisme viabile de evaluare a riscurilor de spălare a banilor și de identificare a sursei fondurilor clienților.

Cel de-al doilea panel, moderat de experta americană Milimo Moyo s-a axat pe identificarea beneficiarilor efectivi și a Persoanelor Expuse Politic, fiind prezentate, în acest sens, prevederile legislației naționale și UE în domeniu, precum și cele mai bune practici la nivelul SUA. Totodată, participanții au analizat câteva studii de caz pe marginea subiectelor prezentate.

Atelierul face parte dintr-un program mai amplu de instruiri în domeniul AML/CFT, lansat în parteneriat cu Proiectul USAID FSTA în luna februarie a acestui an. Ciclul de instruiri, compus din trei module, a fost conceput cu scopul de a consolida capacitățile entităților raportoare, supravegheate de CNPF, de a preveni și combate în mod eficient infracțiunile financiare, prin prezentarea celor mai bune practici AML/CFT și împărtășirea expertizei deținute de reputați specialiști în domeniu.

Cel de-al treilea modul este preconizat pentru luna noiembrie a acestui an. La finalul cursului, toți participanții prezenți la cele trei instruiri vor primi certificate.