Inteligența artificială, următorul pas al viitorului, va pune o amprentă puternică în viața oamenilor. Ne va îmbunătăți viața, însă ar putea fi și o amenințare. Directorul General al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Lilia Bolocan, a vorbit într-un interviu despre impactul inteligenței artificiale, ce legătură are cu proprietatea intelectuală, ce efecte ar putea produce, dar și ce rol are blockchain-ul administrarea sistemului de proprietate intelectuală.

BizLaw: Cum ați caracteriza impactul inteligenței artificiale?

Lilia Bolocan: Impactul inteligenţei artificiale poate fi imens, deoarece este următorul pas natural al erei automatizării şi digitalizării. Inteligenţa artificială defineşte acea inteligenţă obţinută prin antrenarea reţelelor neuronale simulate cu ajutorul calculatoarelor. De fapt inteligența artificială este o ramură a informaticii cu ajutorul căreia se încearcă construirea de maşini inteligente şi modelarea inteligenţei umane.

Consider că inteligența artificială poate stimula inovarea, cercetarea, înțelegerea mai profundă a anumitor aspecte pentru luarea celor mai bune decizii, creșterea eficienței. De exemplu, ne poate ajuta în diagnosticări mai rapide ale bolilor, pentru a obține cele mai eficiente tratamente, ne poate ușura enorm viața și munca, în orice activitate profesională.

De altfel, dezvoltarea tehnologică este un lucru foarte bun, ne poate ajuta și îmbunătăți viața, dacă știm să ne protejăm, să fim atenți și să acționăm din timp prin propuneri legislative, planuri economice pentru viitor, educația dată copiilor, autoeducație și învățarea continuă, pentru a nu ajunge în situații limită. 

În același timp, inteligența artificială poate fi o amenințare, deoarece există pericolul autodistrugerii. Inteligența artificială poate fi o amenințare nu numai pentru locurile de muncă, ci și pentru existența umanității dacă nu învățăm să mergem mai departe cu respect față de valorile umanității.

Pentru asta trebuie să educăm și să învățăm copiii și tinerii care sunt cu adevărat valorile umanității, pentru ca ei să aibă un sistem clar de valori la care să se raporteze permanent. 

BizLaw: Care este impactul inteligenței artificiale asupra inovațiilor și creativității?

Lilia Bolocan: Este devreme de spus, dar cu certitudine va avea impact asupra conceptului tradițional de proprietate intelectuală.

Inteligența artificială generatoare de muzică și invenții vor transforma conceptele de “autor” și “inventator”, însă este prematur să presupunem cum. 

Scopul fundamental al sistemului de proprietate intelectuală este, de asemenea, să încurajeze noile tehnologii și munca creativă și să creeze baze economice sustenabile pentru inventatori și creatori. Atunci de ce nu am utiliza proprietatea intelectuală pentru a recompensa și produsele inteligenței artificiale? Sunt încă întrebări fără răspunsuri. 

Inteligența artificială nu mai este un punct de referință doar în romanele sau filmele science-fiction. În multe aspecte ale vieții noastre, mașinile îndeplinesc din ce în ce mai mult sarcinile preluate anterior de inteligența umană. Tehnologia inteligenței artificiale crește esențial în toate industriile din întreaga lume. Aceasta bate inovația în noi moduri și accelerează progresele tehnologice în materie de putere, date și algoritmi de calcul. Deși nu va înlocui niciodată creativitatea sufletului uman, inteligența artificială poate oferi cu siguranță multe beneficii servind ca asistent inteligent, eficient și inspirat. 

Companiile trebuie să ia în considerare inteligența artificială în obiectivele și planurile lor pe termen lung și să analizeze impactul pe care această nouă tehnologie îl va avea asupra afacerii lor. Inteligența artificială va fi un factor-cheie în consolidarea strategiilor de inovare, deoarece va ajuta la îmbunătățirea eficacității anumitor procese. 

Este important să nu se considere aceasta ca un distrugător negativ al stabilității locului de muncă, ci mai degrabă ca mijloc de îmbunătățire a vieții profesionale și a experienței clienților prin creșterea eficienței și utilizarea mai inteligentă a datelor.

Inteligența artificială face, de asemenea, incursiune în sistemul de proprietate intelectuală, deoarece protejează și vitalizează inovația și creativitatea. Așadar, companiile, organizațiile, antreprenorii ar trebui să fie vigilente în protejarea și aplicarea drepturilor lor de proprietate intelectuală, prin implementarea unei strategii ample de protejare a drepturilor de PI în cadrul inteligenței artificiale. 

BizLaw: Este cunoscut că în contextul digital a devenit dificil pentru creatori să obțină recompense pentru munca depusă. Va soluționa noul val de digitalizare această problemă?

Lilia Bolocan: Mediul digital a adus nu doar dificultăți, dar şi numeroase oportunități pentru creatorii de pe întreg globul. Da, odată cu crearea unui nou mediu pentru valorificarea proprietății intelectuale, cel digital, au apărut și provocări noi, care nu au mai fost întâlnite până acum. Totuși, noile platformele digitale au permis ca şi conţinutul dintr-o ţară să poată fi accesat din oricare alt colț al lumii, şi mai mult ca atât, datorită magazinelor online, acum putem cumpăra produse originale de peste hotarele țării şi putem evita produsele contrafăcute.

Astfel, odată cu noile platforme digitale au fost stabilite noi politici publice precum şi mecanisme noi de gestiune colectivă şi au fost semnate acorduri de colaborare pentru protecția proprietății intelectuale peste hotarele țării şi valorificarea şi asigurarea remunerației cuvenite creatorilor.

Întâmpinăm noi timpuri, care necesită noi abordări, cu siguranță toate provocările vor fi soluționate. Observăm că, în ultimii ani, se acordă o importanță deosebită mediului digital, iar în prezent, în Uniunea Europeană se lucrează asupra unei noi legi a dreptului de autor care ar trebui să facă faţă la noile realități ale secolului digital în care trăim.

Într-adevăr, poate crea dificultăți pentru creatori să-și obțină recompensele. Suntem în proces de estimare al aspectelor emergente a bazelor de date și inteligenței artificiale, dar acestea au tendințe să reflecte abordarea pre-inteligență artificială. 

BizLaw: De ce inteligența artificială devine o prioritate pentru AGEPI?

Lilia Bolocan: Există trei factori care ne ghidează în a prognoza folosirea inteligenței artificiale în administrarea sistemului național de proprietate intelectuală. Primul factor este volumul bazelor de date, care sunt în continuă creștere, dar și accesarea bazelor de date internaționale imense. Calitatea și costurile sunt la fel importante, având în vedere interesul în creștere pentru drepturile de proprietate intelectuală. Inteligența artificială ne va permite să atingem calitate mai înaltă cu costuri administrative reduse.

Inteligenţa artificială este o nouă provocare pentru sistemul de proprietate intelectuală, deoarece ridică întrebări noi cu privire la subiecţii şi obiectele de proprietate intelectuală. Astfel, este de datoria noastră să fim racordați la cele mai noi tendințe şi să putem evita din start orice dificultate ce poate apărea pe parcurs.

Companiile și instituțiile de cercetare ar trebui să definească și să-și protejeze în mod clar obiectele de proprietate intelectuală prin înregistrarea acestora la AGEPI, în special atunci când lucrează cu mai multe părți terțe. Astfel, o companie poate controla mai bine utilizarea drepturilor sale de proprietate intelectuală, inclusiv utilizarea în cadrul licențelor și altor angajamente contractuale. În contextul inteligenței artificiale, protecția legislativă nu a avansat încă la fel de repede ca tehnologia, ceea ce face ca managementul portofoliului obiectelor de proprietate intelectuală să aibă o importanță deosebită. 

O strategie în domeniul inteligenţei artificiale şi a proprietăţii intelectuale va stimula în continuare inovaţia şi oamenii implicaţi în acest nou domeniu. Companiile pot identifica şi înregistra obiectele de proprietate intelectuală la AGEPI pentru un mai bun management a activelor sale şi pentru a putea valorifica pe deplin rezultatul muncii intelectuale implicate.

BizLaw: Are blockchain-ul un rol în administrarea sistemului de proprietate intelectuală?

Lilia Bolocan: Blockchain-ul este o tehnologie atractivă pentru multe industrii multiple posibilități de utilizare. Astfel, diferite tipuri de informaţii pot fi adăugate, de la criptovalută, tranzacții și informații contractuale până la fotografii, clipuri video și diverse documente. Mai mult ca atât, blockchain-ul continuă să se dezvolte şi această tehnologie e integrată în administrarea a tot mai multe tipuri de informaţii.

Potențialul de a utiliza tehnologia blockchainpentru gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală este vast. Înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală într-un registru distribuit, și nu o bază de date tradițională, le-ar putea transforma în "drepturi inteligente de proprietate intelectuală".

Utilizarea tehnologiei blockchain ar rezolva aspecte practice ale colectării, stocării și furnizării unor informații centralizate din domeniul proprietății intelectuale prin scheme și lanțuri logice. 

În contextul industriilor implicate în sistemul proprietății intelectuale, tehnologia blockchain oferă posibilități pentru protecția și înregistrarea proprietății intelectuale atât ca probe cât şi fie în etapa de înregistrare, fie în instanță. De asemenea, promite o modalitate rentabilă de a accelera astfel de procese. Cazurile potențiale de utilizare includ: dovada creării și provenienței, înregistrarea și asigurarea drepturilor de proprietate intelectuală; controlul și urmărirea distribuirii obiectelor de proprietate intelectuală; gestionarea drepturilor digitale (de exemplu, site-uri de muzică online); și transmiterea plăților în timp real titularilor OPI.

Vă mulțumesc!