Cifra de afaceri prognozată de către rezidenții Moldova IT Park pentru anul 2020 este de 4.05 miliarde lei. În primele șase luni ale acestui an, companiile rezidente au avut venituri din vânzări în valoare totală de 2.2 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Circa 16% din veniturile din vânzări, adică peste 341 milioane lei au fost realizate datorită contractelor locale, iar peste 1,8 miliarde lei – din serviciile prestate în afara Republicii Moldova. Datele au fost publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Mai mult ca atât, în pofida pandemiei, suma investițiilor atrase în economia națională în primul semestru al anului 2020 a depășit 27 milioane lei, similar aceleiași perioade a anului trecut. De la lansarea Moldova IT Park, companiile rezidente au realizat investiții totale de circa 150 milioane lei.

Numărul de angajați ai companiilor rezidente Moldova IT Park este, la fel, în creștere și a ajuns la 10.500 persoane. Salariul mediu lunar al acestora s-a majorat în prima jumătate a anului cu circa 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 29.025 lei.

Potrivit autorităților, numărul rezidenților Moldova IT Park a ajuns cifra de 600 companii, dintre care 100 companii au aderat la parcul IT pe parcursul anului 2020. Aproape 50% dintre rezidenți sunt companii create după lansarea Moldova IT Park.

Companiile rezidente sunt fondate de către investitori din Republica Moldova și din alte 34 țări. Top cinci țări din care provine capitalul străin sunt: Statele Unite ale Americii (22 companii), România (15 companii), Italia (13 companii), Marea Britanie (12 companii) și Germania (9 companii).

Amintim că, rezidenții Moldova IT Park beneficiază de un regim special de impozitare. Impozitul unic, în mărime de 7% din venitul din vânzări, include majoritatea impozitelor și taxelor datorate statului. Această facilitate fiscală a scăzut semnificativ povara fiscală a companiilor IT, oferindu-le posibilitatea unor investiții mai mari în dezvoltarea business-ului și a capitalului uman. Totodată, aducerea a șapte impozite și taxe sub umbrela unui impozit unic a contribuit la reducerea timpului dedicat calculării, declarării și achitării taxelor.