JPMorgan Chase este aproape de plătirea unei amenzi de 920 de milioane de dolari care ar pune capăt investigaţiilor lansate de guvern privind manipulărea pieţelor de metalele preţioase şi a titlurilor de trezorerie.

Acordul dintre cea mai mare bancă americană şi câteva agenţii ale Statelor Unite ar putea fi publicat săptămâna aceasta, urmând să se semneze o înţelegere cu Departamentul de Justiţie, Comisia pentru Tranzacţionarea Mărfurilor şi Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA.

Între 2008 şi 2016, traderii din cadrul băncii au plasat ordine pe care nu aveau intenţia să le execute în ideea de a crea impresia că sunt interesaţi să cumpere sau să vândă, ajungându-se astfel la creşterea sau scăderea preţurilor. Practica în cauză a fost interzisă după ultima criză financiară.

În urmă cu şase ani, JPMorgan primea o amendă de două miliarde de dolari în urma scandalului în centrul căruia se afla la acea vreme Bernard Madoff, un administrator de active pe Wall Street care şi-a păgubit timp de 20 de ani investitorii de câteva miliarde de dolari. În principiu, banca a fost amendată pentru o serie de deficienţe în controalele interne care au susţinut relaţia cu Madoff şi au prevenit alertarea autorităţilor.

Cu un an înainte, grupul american a fost amendat în urma unor litigii şi anchete privind practicele premergătoare crizei financiare.

Sursa: zf.ro