Judecătoria Comrat a fost obligată să majoreze treapta de salarizare aplicată unei persoane în funcția de grefier. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Comrat și menținută, ulterior, de Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit deciziei instanței supreme, reclamantul a fost angajat în funcția de grefier în data de 1 octombrie 2012, în baza contractului individual de muncă, fiindu-i stabilit gradul de salarizare I, treapta III. Ulterior, pentru perioada de activitate 1 octombrie 2012 – 31 decembrie 2013 persoana a fost evaluată cu ”bine” şi ”foarte bine”. Prin urmare, angajatorul urma să-i atribuie o altă treaptă de salarizare, nu mai mică de treapta II, începând cu 1 octombrie 2013 şi nu mai târziu de 1 martie 2014.  

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat. În perioada 7 martie 2014 – 29 decembrie 2016, reclamanta a fost în concediu de maternitate şi concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. Perioada respectivă, potrivit legislaţiei, se include în stagiul de muncă.

Aceeași situație a fost și cu acordarea gradului de calificare, consilier de clasa III-a, care trebuia să-i fie stabilit nu mai târziu de 13 februarie 2013. Acesta i-a fost stabilit, însă, peste 4 ani. Prin urmare, funcționarul a spus că, deoarece nu i-a fost atribuit în termenii stabiliţi gradul de calificare corespunzător şi treapta de salarizare, salariul și alocațiile sociale stabilite au fost mai mici.

Prima instanță a respins cererea de chemare în judecată, menționând că a fost depusă cu încălcarea termenului de prescripție. Decizia a fost casată de magistrații de la apel.

Curtea de Apel Comrat a emis o altă decizie prin care au fost recunoscute ca ilegale acţiunile Judecătoriei Comrat de refuz în trecerea într-o treaptă de salarizare mai înaltă. Totodată, instanța a fost obligat să emită un act administrativ privind trecerea într-o treaptă de salarizare mai înaltă din data de 1 martie 2017.

De asemenea, au fost recunoscute ca ilegale acţiunile Judecătoriei Comrat privind neconferirea Marinei Cimpoeş a gradului de calificare de clasa III-a în urma evaluării performanţelor profesionale din 10 februarie 2013.

Decizia instanței de apel a fost menținută, recent, de Curtea Supremă de Justiție.