Consiliul Superior al Magistraturii a decis să majoreze, cu o unitate, numărul judecătorilor supleanți specializați în materie de insolvabilitate și lichidare din cadrul Judecătoriei Comrat. Magistratul care va exercita aceste atribuții va fi desemnat de către vicepreședintele instanței.

Hotărârea CSM a fost luată ca urmare a unui demers înaintat de vicepreședintele interimar al Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu. Potrivit acestuia, măsura este necesară pentru a evita situațiile în care va fi imposibilă soluționarea acțiunilor în cazurile de recuzare sau abținere a judecătorilor, aflării acestora în concediu de odihnă, precum și în alte situații imprevizibile.

Amintim că, la începutul anului 2018, CSM a fost dispusă specializarea judecătorilor în materie de insolvabilitate și lichidare în instanțele de fond și curțile de apel, stabilindu-se numărul de judecători specializați. Potrivit hotărârii de atunci, președinții instanțelor le-a revenit responsabilitatea să desemneze judecătorii specializați și câte un complet specializat pentru examinarea acestor categorii de dosare, în cazul când completul desemnat se va afla în imposibilitate de a examina.

În cazul Judecătoriei Comrat, CSM a fost stabilit un judecător specializat în materie de insolvabilitate și lichidare. Ulterior, vicepreședintele instanței a desemnat-o pe magistrata Nadejda Lazareva să exercite atribuțiile judecătorului specializat de bază în materie de insolvabilitate și lichidare. Judecător supleant a fost numit Vasili Hrapacov.