Magistrații care tind spre funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției se pot înscrie în competiție. Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost anunțat concursul a fost publicat în data de 22 septembrie. Potrivit deciziei, candidații au la dispoziție 20 de zile din momentul publicării hotărârii pentru a solicita înscrierea în concurs.

Funcția a devenit vacantă după ce membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață a fost revocat din această funcție. Decizia a fost luată de CSM în baza cererii depuse de Dorel Musteață, după ce Consiliul a fost sesizat despre incompatibilitatea acestuia de a ocupa funcția de membru al Consiliului Institului Național al Justiției și cea de membru al CSM. Sesizarea a fost depusă de Ghenadie Pavliuc, membru al Consiliului Institutului Național al Justiției și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

În luna iulie a fost organizat, deja, un concurs pentru ocuparea acestei funcții. Atunci, în competiție s-au aventurat Violeta Chiselița, Veniamin Chihai, Victor Sandu, Dorin Munteanu, Lilia Lupașco și Irina Țonov. Niciunul dintre candidați nu a obținut, însă, voturi suficiente pentru a promova concursul.

Potrivit Legii cu privire la Institutul Național de Justiție, Consiliul este structura supremă de conducere al Institutului. Acesta este alcătuit din 13 membri. Mandatul membrilor Consiliului este de o durată de patru ani şi poate fi reînnoit doar o singură dată.

Membrii Consiliului beneficiază, pentru fiecare şedinţă la care participă, de o indemnizaţie echivalentă cu a zecea parte din salariul mediu pe economie realizat în anul precedent celui de gestiune drept unitate de referință.