Curtea Constituțională urmează să se expună ce efect are și cât timp se aplică independența și inamovibilitatea magistraților de la Înalta Instanță.

Și anume, Procurorul General interimar a solicitat magistraților să interpreteze art. 137 din Constituție. Norma stabilește că judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

Procurorul vrea, însă, o interpretare a noțiunilor de inamovibilitate și independență, în coraport cu prevederile art. 13, 14, 16 din Legea cu privire la Curtea Constituțională și art. 8, 9, 10 din Codul jurisdicției constituționale.

De asemenea, Curtea trebuie să spună dacă norma invocată:

  • restricționează puterea juridică a noțiunilor de inamovibilitate și independență, combinate cu normele din legile speciale indicate supra pornirii urmării penale în privința judecătorilor Curții Constituționale, în timpul exercitării mandatului și după încetarea și/sau ridicarea acestuia, de către Procurorul General fără încuviințarea prealabilă a Curții;
  • permite spiritul juridic al noțiunilor de inamovibilitate și independență, privite în ansamblu cu celelalte norme menționale, angajarea răspunderii penale a judecătorilor de la Curte în baza art. 307 din Codul penale (Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii);
  • se răsfrânge natura juridică a noțiunilor de inamovibilitate și independență, corelate cu normele legilor speciale accentuate mai sus și după încetarea și/sau ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale.

Procurorul General interimar a solicitat examinarea sesizării în regim de urgență. Textul complet poate fi accesat aici.